Search

Είχε το δικαίωμα ο Μακρόν να ανεβάσει στο ίντερνετ το βίντεο με τον έφηβο μαθητή;

582

Ένα βίντεο έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου εδώ και λίγες ημέρες και αυτό δεν είναι άλλο από το βίντεο όπου ο Εμανουέλ Μακρόν “μαλώνει” έναν έφηβο μαθητή που τον αποκάλεσε με το μικρό του όνομα και μάλιστα με το “χαϊδευτικό”.

Το βίντεο προβλήθηκε από πολλά μέσα που ήταν παρόντα στη σκηνή και το ίδιο βράδυ ανέβηκε και στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του Γάλλου προέδρου αλλά και στον επίσημο προεδρικό λογαριασμό του Ελιζέ. Έκτοτε έχουν ξεσπάσει δύο παράλληλες συζητήσεις εντός και εκτός Γαλλίας. Η πρώτη είναι η αυτονόητη, αν δηλαδή έκανε καλό ή αν υπερέβαλε ο Μακρόν που “επιτέθηκε” με αυτόν τον τρόπο στον νεαρό. Η δεύτερη αφορά το αν δικαιούται ο πρόεδρος μίας χώρας να ανεβάζει στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο που πρωταγωνιστεί ένας ανήλικος.

 

Νόμιμη η προβολή του βίντεο από τον Μακρόν

Είναι νόμιμο να ανεβαίνει στο ίντερνετ ένα βίντεο με ένα παιδί χωρίς τουλάχιστον να θολώνουμε το πρόσωπό του;”, αναρωτήθηκαν δημόσια πολλά μέσα και δημοσιογράφοι. Με την ευκαιρία, το France Info απήθυνε το ερώτημα σε ειδικούς, ανάμεσα σε αυτούς και στην Ντελφίν Μεγιέ, μία δικηγόρος στο Παρίσι εξειδικευμένη σε θέματα μέσων ενημέρωσης.

“Είναι νόμιμο καθώς η σκηνή αυτή αφορά ένα ζήτημα γενικού ενδιαφέροντος”, εξηγεί και επιμένει ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο κάθε εικόνα που προβάλλεται “δεν έχει να κάνει με την ιδιωτική ζωή του ατόμου”. Θυμίζει επίσης ότι ο ίδιος ο νεαρός απευθύνθηκε πρώτος στον Μακρόν και μάλιστα μπροστά σε δεκάδες κάμερες και έτσι ανέλαβε την ευθύνη του.

«Αν ήμουν γονιός θα έκανα καταγγελία»

Η Μαρί Ελέν Φαμπανί, μία άλλη δικηγόρος που ασχολείται με θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, εξηγεί ότι ναι μεν το Ελιζέ είχε δικαίωμα να αναρτήσει το εν λόγω βίντεο, συμπληρώνει ωστόσο ότι αν ήταν γονέας του παιδιού θα έστελνε επιστολή – καταγγελία ζητώντας το άμεσο φλουτάρισμα του προσώπου του έφηβου. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι “η χρήση του βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, ξεπερνάει το απλό ενημερωτικό πλαίσιο”.

 

Κατηγορίες για στοχοποίηση του μαθητή

Δεν ήταν λίγοι επίσης οι δημοσιογράφοι και αναλυτές που έκαναν λόγο για στοχοποίηση του παιδιού, ενώ μίλησαν ακόμα και για μπούλινγκ. “Είναι προφανές ότι με αυτό που συνέβη, όλοι τον κοροϊδεύουν μετά, βλέπουμε ότι άλλα παιδιά περνούν μπροστά του γελώντας και του μιλούν υποτιμητικά”, ανέφερε σε σχετική τηλεοπτική εκπομπή εχθές η δημοσιογράφος Καμίλ Κρονιέ που συνάντησε τον μαθητή και μίλησε μαζί του.

Άνιση η προβολή

Πρόκειται για ένα συμβάν που έγινε δημόσια, μπροστά σε όλους άρα φυσικά και δικαιούται το Ελιζέ να το χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί”, επιμένει σε άρθρο το τηλεοπτικό δίκτυο France 24. Στην εκπομπή 24 minutes του ίδιου καναλιού, ο δικηγόρος Ερίκ Μορέν που ειδικεύεται σε ζητήματα ψηφιακής κακοποίησης υποστηρίζει ότι υπάρχει μία σαφής αδικία καθώς “ο ανήλικος δεν έχει τα ίδια μέσα με τον πρόεδρο για να υποστηρίξει τον εαυτό του από την στιγμή που προβλήθηκε το βίντεο”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *