Ο κίνδυνος ανατροπής των προβλέψεων του κρατικού προϋπολογισμού, εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων για ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα, αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, που ξεκινούν σήμερα.
Εντωμεταξύ, τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών έχουν ήδη… πιάσει δουλειά, καθώς πέντε από τα θέματα που θα εξεταστούν, αφορούν στο υπουργείο Εργασίας με άμεσο κοινωνικό και -φυσικά- οικονομικό αντίκτυπο. Μεταξύ αυτών, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο εδώλιο…ο προϋπολογισμός
Οι δανειστές, δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις των δικαστικών αποφάσεων για τους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς -όπως εκτιμάται- η «μαύρη τρύπα» που θα δημιουργηθεί ίσως αγγίξει ακόμη και τα 12 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για:
- Την αποκατάσταση των δώρων για τους δημοσίους υπαλλήλους. Με δεδομένο το μπαράζ πρωτόδικων αποφάσεων και την άμεση εκτέλεση τους από Δήμους, η υπόθεση λαμβάνει πλέον άλλες διαστάσεις μετά την σχετική απόφαση του Στ’ τμήματος του ΣτΕ.
- Την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015 σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, με τις μνημονιακές διατάξεις του 2012, την οποία ακολούθησαν δικαστικές προσφυγές και εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις από συνταξιούχους προς τον ΕΦΚΑ.
- Την δικαίωση δικαστών και εισαγγελέων από το Μισθοδικείο.
- Την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης, για την αποκατάσταση 13ης και της 14ης σύνταξης, επί της οποίας το Δημόσιο έχει ασκήσει έφεση, με βασικό νομικό επιχείρημα την αποκατάσταση των αδικιών μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος βρίσκεται, επίσης, στο μικροσκόπιο του ΣτΕ κυρίως ως προς το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τον επανυπολογισμό των παλαιών.
Αυξήσεις και επιδόματα
Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να πείσει τους δανειστές ότι είναι αναγκαίο, χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία, το πακέτο μέτρων που προωθεί και περιλαμβάνει:
- Από την 1η Φεβρουαρίου, αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
- Παράλληλη αύξηση 13 επιδομάτων, αμοιβών και βοηθημάτων, καθώς και των μισθών στα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.
- Επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για την απασχόληση των νέων σε ηλικία εργαζομένων.
- Στις αρχές Μαρτίου, εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης στέγης (ενοίκιο και δάνειο) από 7.000 έως 21.000 ευρώ ετησίως, για 300.000 οικογένειες με δαπάνη 400 εκατομμύρια ευρώ.
- Ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, επίσης από τον Μάρτιο. Στόχος, η ελάφρυνση χιλιάδων επαγγελματιών και η συνταξιοδότηση περίπου 80.000 ασφαλισμένων, οι οποίοι εξαιτίας των οφειλών δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
Δημήτρης Κωστάκος