Search
Crystal meth

Crystal meth: η «κοκαΐνη των φτωχών»

7833

Με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία της έρευνας του Αθήνα 9,84 για την επικινδυνότητα της χρήσης της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, ή αλλιώς crystal meth: 40χρονος χρήστης της συγκεκριμένης ουσίας βρέθηκε νεκρός στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και άνθρωποι που έπεσαν στην παγίδα του νέου ναρκωτικού, του «ναρκωτικού της κρίσης», το οποίο είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τους χρήστες αλλά και για όσους κατοικούν κοντά στα παράνομα εργαστήρια παρασκευής και τις δημητηριώδεις αναθυμιάσεις τους.

Οι πληροφορίες θέλουν δύο εργαστήρια να λειτουργούν ήδη παράνομα στην Αθήνα. Οι ειδικοί επισημαίνουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης των θεραπευτικών μονάδων, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος της λίστας αναμονής στα προγράμματα απεξάρτησης, που φθάνει στη χώρα μας έως και τα 8 χρόνια και τελικά καταργεί το δικαίωμα στη θεραπεία .

Το crystal meth είναι μια ναρκωτική ουσία που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στους χρήστες, επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες αλλά και χρήστες, σύμφωνα με έρευνα του ΑΘΗΝΑ 9.84 για τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης ουσίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφορεί εδώ και 25 χρόνια. Στην Ελλάδα είναι γνωστή ως ice, meth, sise και sisa. Είναι διεγερτική και την αποκαλούν «κοκαΐνη των φτωχών». Τα τελευταία δύο χρόνια η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη ή αλλιώς crystal meth διακινείται ευρέως στις πιάτσες των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, και κυρίως στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια.

Ο λόγος της αύξησης της δημοφιλίας του συγκεκριμένου ναρκωτικού είναι το μικρό κόστος, η τιμή της ξεκινάει μόλις από πέντε ευρώ, η εύκολη πρόσβαση, καθώς διακινείται ευρέως και μέσω του διαδικτύου, αλλά και ο σχετικά εύκολος τρόπος παρασκευής σε υποτυπώδη παράνομα παρασκευαστήρια που υπάρχουν και στη χώρα μας. Πρόκειται για αμφιταμινούχο συνθετικό ναρκωτικό, κάτι σαν το χάπι έκστασι, που δυστυχώς έχει θύματα και νέους, μιας και θεωρείται ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό ή ναρκωτικό της διασκέδασης και του Σαββατοκύριακου.

Στο πλαίσιο της έρευνας του Αθήνα 9,84 για το «crystal meth», που ετοίμασαν οι δημοσιογράφοι Ελευθερία Κουμάντου, Στέλλα Παπαμιχαήλ και Καλλιόπη Ασλανίδου και παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα Σήμερα» κατέθεσαν τις απόψεις τους οι:

Πριναράκης Επαμεινώνδας: Υπεύθυνος Μονάδας Πρόσβασης ΚΕΘΕΑ

«Είναι διεγερτική και όχι κατασταλτική ουσία. Δημιουργεί ψευδαίσθηση ευεξίας. Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα. Σωματικά και ψυχολογικά. Παρενέργειες: Κόβει την όρεξη, προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα, εμμονές, θυμό, αϋπνία έως και δύο εβδομάδες. Βίαιη συμπεριφορά και αυτοκτονικές τάσεις. Το προφίλ των χρηστών είναι ακόμη και όσοι κάνουν χρήση ηρωίνης ή οπιοειδών. Παίρνουν πολλοί που παρακολουθούν τα προγράμματα μεθαδόνης γιατί δεν ανιχνεύεται στα ούρα. Έχει υπάρξει μεταστροφή της χρήσης σε σχέση με την κρίση. Ζώντας στην ύφεση που φέρνει κατάθλιψη οι χρήστες αντιδρούν χρησιμοποιώντας διεγερτικές ουσίες. Και στο παρελθόν υπήρχαν αμφιταμινούχα, τώρα όμως γίνεται εντονότερη χρήση. Η παρασκευή ουσιών γίνεται με αυτοσχέδια υλικά που υπάρχουν στο εμπόριο και είναι εξαιρετικά τοξικά. Είναι εύφλεκτα υλικά που προκαλούν ακόμη και εκρήξεις ή πυρκαγιές. Εδώ και ένα χρόνο γίνεται τακτική χρήση.

Μανίνα Τερζίδου: Επιστημονική Υπεύθυνη Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για Ναρκωτικά

«Πρόκειται για αμφιταμινούχα συνθετικά ναρκωτικά, που ξεκίνησαν με το έκστασι. Είναι διεγερτικά αλλά και παραισθησιογόνα. Η crystal meth είναι πολύ ισχυρή, πολύ εθιστική πιο πολύ από την κοκαΐνη. Δημιουργείται από ίζημα από υγρά μπαταριών μαζί με εφεδρίνη και αιθανόλη. Υπάρχει πληροφορία για ευρεία χρήση στην Ελλάδα και Ευρώπη. Έχουν αναφερθεί και θάνατοι αλλά και αρκετές παρενέργειες. Πιο εθιστική και από χάπι έκστασι. Παρασκευάζεται εδώ, καθώς είναι εύκολο και οικονομικό να παρασκευαστούν εσωτερικά οι συνθετικές ουσίες σε υποτυπώδη παρασκευαστήρια. Είναι φθηνές ουσίες, που χρησιμοποιούνται από ανθρώπους κυρίως του δρόμου. Οι χρήστες ποτέ δεν χρησιμοποιούν μια μόνο ουσία, παίρνουν πολλές ανάλογα με την στιγμή. Είναι δύσκολο να ανιχνευθεί στις εξετάσεις, καθώς δεν είναι στους πάγιους ελέγχους του ΟΚΑΝΑ. Διακινείται και από το διαδίκτυο ευρέως».

Δημήτρης Γιαννάτος: Υπεύθυνος Μονάδας Mosaic ΚΕΘΕΑ

«Πριν από δυόμισι χρόνια το ανέφεραν ως «σισέ». Οι χρήστες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτή η ουσία, είναι διαθέσιμη και φθηνή. Μειωμένο κόστος άρα προτιμάται από μετανάστες. Πιθανόν να υπάρχουν και παρασκευαστήρια εντός της χώρας. Βγάζει αρκετή επιθετικότητα, βια και άγχος, πολλά συμπτώματα σωματικής κατάπτωσης. Στεγνώνει τον οργανισμό. Είναι ουσία που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση. Φθηνή, βρίσκει έδαφος στους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και είναι άστεγοι και μετανάστες. Βρίσκει χώρο σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες. Τέτοιες ουσίες θα ενταθούν όσο βαθαίνει η κρίση».

Άντα Αλαμάνου: Υπεύθυνη ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ»

«Υπερεκπροσωπούνται οι χρήστες στους αστέγους. Είναι στιγματισμένη ομάδα λόγω συχνής παραβατικής συμπεριφοράς. Όσο περισσότερο μένουν στο δρόμο τόσο είναι πιο σίγουρο ότι θα αναπτύξουν παραβατική συμπεριφορά».

Μαρτυρίες χρηστών

«Με κέρασαν μια μέρα σε παρέα μια γύρα καπνιστή. Διεγερτικό ναρκωτικό που φέρνει εφορία σαν την κόκα. Λέγεται και κόκα των φτωχών. Εύκολο να βρεθεί. Τοσίτσα και γύρω από Εξάρχεια. Κυκλοφορούν και άλλα νέα ναρκωτικά. Όσο πιο φθηνά είναι τόσο πιο επικίνδυνα».

«Δεν υπάρχει το γνήσιο εδώ. Σε αγριεύει σου βγάζει μια ένταση. Το φτιάχνουν με χημικά και απορρυπαντικά. Φίλος μου έκανε να κοιμηθεί δύο μέρες. Είναι πάμφθηνο. Το πιο φθηνό από όλα. Το πουλάνε και το παρασκευάζουν Πακιστανοί και Κούρδοι. Εύκολο να βρεθεί στην Αθήνα, κυρίως στην Τοσίτσα»

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας του Αθήνα 9,84, την Παρασκευή, επισημαίνεται με έμφαση ότι η οικονομική κρίση αυξάνει την χρήση, ενώ η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη επιβεβαιώνει ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα έχουν αρχίσει τη λειτουργία τους τρεις μονάδες απεξάρτησης στα νοσοκομεία Αττικόν, Ελπίς και ΚΑΤ.

Η λίστα αναμονής στα κέντρα απεξάρτησης εξελίσσεται δυστυχώς σε κοινωνική πληγή, καθώς είμαστε η μοναδική χώρα της ΕΕ στην οποία οι χρήστες περιμένουν έως και επτά χρόνια και όταν τελικά βρίσκεται μια θέση ένα 8% των χρηστών έχει πεθάνει.

«Ακόμη και αν κάποιος αποθεραπευθεί είναι δύσκολο εν μέσω κρίσης να επανενταχθεί ή να βρει δουλειά», επισημαίνει ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος και τονίζει με έμφαση ότι «όσο επιδεινώνεται η κατάσταση για τον γενικό πληθυσμό τόσο επιδεινώνεται για αυτούς τους ανθρώπους που είναι στον πάτο του καζανιού».

«Η ουσιαστικότερη παρέμβαση ξεκινά από την οικογένεια που έχει μείνει πίσω και είναι απληροφόρητη», τονίζει ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα τοξικοεξάρτησης Θανάσης Κούβελας.

Newsroom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *