Search

Εκρηκτική κατάσταση στη Βενεζουέλα: Αιματηρές διαδηλώσεις- Ο στρατός δεν αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό – Στα άκρα οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

419

Εκρηκτική κατάσταση επικρατεί στην Βενεζουέλα  καθώς αρκετοί άνθρωποι φέρεται ότι έχουν χάσει την ζωή τους κατά τα επεισόδια μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και την αντιπαράθεση με την αστυνομία.

Οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες καθώς υπάρχουν αναφορές για 13 η και 16 νεκρούς τόσο στο Καράκας όσο και σε άλλες πόλεις όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ και ΜΚΟ.

Στις προηγούμενες, πολύμηνες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Μαδούρο, το 2017, συνολικά είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 125 άνθρωποι.

Η χώρα έχει εικόνα αποσταθεροποίησης μετά την αυτό-ανακήρυξη του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γουαϊδό σε προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να τον αναγνωρίσει ως πρόεδρο στην θέση του Μαδούρο ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

Την ίδια στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις απορρίπτουν την απόφαση του προέδρου του κοινοβουλίου , του Χουάν Γκουαϊδό, να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος στην θέση του Νικολά Μαδούρο.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαδίμιρ Παντρίνο δήλωσε ότι  «Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ο Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους αμερικανούς διπλωμάτες από τη χώρα.

Το Καράκας είχε ανακοινώσει την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και ότι η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να διευθετήσει την αποχώρησή τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να καλεί τον πρόεδρο Μαδούρο να παραιτηθεί.

«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωση  μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

«Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (…) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae».

Ο Μ. Πομπέο υπογράμμισε επίσης ότι  «Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας»   και κάλεσε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας.

Σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Καταγγελία για πραξικόπημα – Αναγνώριση Γκουαϊδό από κράτη της Λ.Αμερικής

Στο Καράκας ο 35χρονος Χουάν Γκουαϊδό, ενώπιον πλήθους ορκίστηκε να αναλάβει όλες τις εξουσίες της προεδρίας για: «να διασφαλίσω το τέλος αυτού του σφετερισμού».

Με τηλεοπτικό διάγγελμα από το προεδρικό παλάτι, ο Νικολά Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αποπειράται να προβεί σε πραξικόπημα με την στήριξη των ΗΠΑ και ανακοίνωσε την απόφαση να διακόψει τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με την «ιμπεριαλιστική κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Ο αριστερός πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες  με δεδομένη την συμμαχία με τον πρόεδρο Μαδούρο προσφέρθηκε να σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας και ενάντια στην ανάμιξη των ΗΠΑ, όπως τόνισε, στις υποθέσεις των χωρών της Νοτίου Αμερικής.

Η Γουατεμάλα σύμμαχος των ΗΠΑ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών, Σάντρα Ζόβελ, έγινε το πρώτο κράτος της Κεντρικής Αμερικής που αναγνώρισε εντός λίγων ωρών τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Αργεντινή, δια του προέδρου της Μαουρίσιο Μάκρι, ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκερ, ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα, ο Παραγουανός πρόεδρος Μάριο Αμπντο αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας όπως και το υπουργείο Εξωτερικών του Περού.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας επίσης αναγνώρισε τον Γκουαϊδό αλλά αποκλείει οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ο βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Χαμίλτον Μοουράου «Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι να επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

Aπό την πλευρά του το Μεξικό ανέφερε ότι δεν βλέπει αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Βενεζουέλα «προς το παρόν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Εκπρόσωπος του προέδρου του Μεξικού ανέφερε ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ουρουγουάης ανέφεραν ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Νικολά Μαδούρο στους δρόμους του Καράκας

Έκκληση για ελεύθερες εκλογές από την Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε  έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, χωρίς όμως επί του παρόντος να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην αναγνώριση τον Χουάν Γκουαϊδό.

«Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος των 28.

Η ΕΕ απευθύνει έκκληση να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να αναφερθούν ονομαστικά στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ή στην κυβέρνηση του.

Για την ΕΕ, «η βία και η καταφυγή στη δυσανάλογη χρήση ισχύος από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας είναι εντελώς απαράδεκτες και ασφαλώς δεν επιλύουν την κρίση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, δήλωσε από την πλευρά του: «αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε παρά να απευθύνουμε έκκληση να υπάρξει ηρεμία, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν συγκρούσεις στους δρόμους. Θέλουμε να αποφευχθεί το ξέσπασμα βίας, το να υπάρξουν τραυματίες. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και θέλουμε να αποφύγουμε οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει να υπάρξει κλιμάκωση».

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν ποια είναι η αληθινή στάση της Δύσης έναντι του διεθνούς δικαίου, έκρινε σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ’ αλήθεια το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες, αποπειρώμενη αλλαγή κυβέρνησης με τα δικά της χέρια εκεί», σχολίασε δηκτικά η Ζαχάροβα.

Newsroom Αθήνα 9.84 ( με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP – Reuters)

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *