Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά την αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης σε μεταβατικό πρόεδρο και τη στήριξη στο πρόσωπο του απο ΗΠΑ και άλλες χώρες είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο
Στη Βενεζουέλα: «Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως πρόεδρο» αναφέρει τον Guardian.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊντό εξασφάλισε ήδη σημαντική διεθνή στήριξη ανακυρήσσοντας τον εαυτό του μεταβατικό πρόεδρο σε μια προσπάθεια να εκδιώξει τον Νικολά Μαδούρο και ενώ εδώ και δύο μέρες η χώρα κλονίζεται από τις διαδηλώσεις, οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων.
Ο Γκουαϊντό γρήγορα αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία, Κολομβία και άλλους συμμάχους της Ουάσινγκτον στη Νότια Αμερική ενώ η Ε.Ε δήλωσε απλά πως «η φωνή του λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Ο Τραμπ προειδοποιεί πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» αν ο Μαδούρο – που έχει οδηγεί τη χώρα με τρόπο απολυταρχικό σε οικονομική καταστροφή – απαντήσει με στρατιωτική βια εναντίον την αντιπολίτευση. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν «όλο το βάρος τους μέσω διπλωματικών και οικονομικών πιέσεων».
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν τρόπο να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία και έσοδα από το πετρέλαιο στον Γκουαιντό και στην Εθνοσυνέλευση όπου η πλειοψηφία ανήκει στην αντιπολίτευση. Ο Μαδούρο απάντησε αμυντικά λέγοντας πως προχωρά σε διακοπή των σχέσεων με τις ΗΠΑ και διέταξε σε αμερικανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από τη χώρα σε 72 ώρες.
«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της ύπαρξης της μπολιβαριανής δημοκρατίας» είπε ο Μαδούρο απευθυνόμενος σε πλήθος διαδηλωτών έξω απο το προεδικό παλάτι Μιραφλόρες, στο Καράκας. Τους παρότρυνε να αντισταθούν με κάθε κόστος και έκανε λόγο για επιχειρήση πραξικοπήματος, που ενορχηστρώθηκε από τη «φασιστική δεξιά» και μια «αυτοκρατορία των παρεμβατικών, πραξικοπηματιών γκρίνγκο». «Σκοπεύουν να κυβερνήσουν τη Βενεζουέλα από την Ουάσινγκτον» φώναξε ο Μαδούρο από το παλάτι του λαού «θέλετε μια κυβέρνηση μαριονετών που ελέγχεται από την Ουάσινγκτον;» Από την πλευρά του ο Γκουαιντό εξέδωσε τη δική του ανακοίνωση παροτρύνοντας ξένες πρεσβείες να παραμείνουν οι διπλωμάτες τους στη χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δηλωσε πως οι ΗΠΑ συντάσσονται με την οδηγία του Γκουαιντό και θα αγνοήσουν την εντολή του Μαδούρο να αποχωρήσουν οι αμερικανοί διπλωμάτες. Στο μεταξύ, βουλευτές στη Ρωσία τη μεγαλύτερη σύμμαχο της Βενεζουέλας επέκριναν τις ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον του Μαδούρο. «Οι ΗΠΑ επιχειρούν να πραγματοποιήσουν επιχείρηση για μια νέα «πολύχρωμη επανάσταση» στη Βενεζουέλα, δηλωσε ο Αντρέι Κλιμόφ ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στην άνω βουλή. Η Τουρκία, η Κούβα και η Βολιβία του Έβο Μοράλες επίσης προσέφεραν στήριξη στον Μαδούρο. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε να ξεκινήσουν εργασίες που θα επιτρέψουν ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές λέγοντας ότι «ο λαός της Βενεζουέλας έχει ζητήσει μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να μπορεί να αποφασίσει με ελευθερία τη μοίρα του. Αυτές τις φωνές δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε».
Χθες, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους του Καράκας ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Ο Γκουαϊντό είχε πει στην εθνοσυνέλευση νωρίτερα πως ορκίζεται να αναλάβει την προεδρία της χώρας ώστε να εξασφαλίσει το τέλος της κατοχής της χώρας. Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα βρίσκεται εδώ και χρόνια σε πολιτική και οικονομική κρίση με το συνάλλαγμά της να μην αξίζει πλέον τίποτα. Υπάρχει τεράστια έλλειψη τροφίμων και βασικών φαρμακευτικών προιόντων ενώ η χώρα μαστίζεται από το έγκλημα. Τουλάχιστον 3 εκ Βενεζολάνων έφυγαν ήδη από τη χώρα. Η αντιπολίτευση έχει παλέψει να βρει μια στρατηγική εναντίον του Μαδούρο ωστόσο κάποιοι θεωρούν ότι η κίνηση του Γκουαιντό ενέχει πολλούς κινδύνους: η αντιπολίτευση μπορεί να έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση αλλά δεν έχει κανέναν έλεγχο σε δημόσιες υπηρεσιες ή στις δυνάμεις ασφαλείας.
«H στρατιωτική ηγεσία κλείνει προς τον Μαδούρο» αναφέρει η Pais. O ανώτατος στρατιωτικός διοικητής επιβεβαιώνει με μήνυμά του τη στηριξη προς τον ηγέτη της Βενεζουέλας λίγο μετά την ανακήρυξη του Γκουαιντό ως μεταβατικού προέδρου
Στις ΗΠΑ: «Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως δεν θα απευθύνει φέτος την καθιερωμένη ομιλία του προς το έθνος λόγω της μερικής αναστολής των ομοσπονδιακών υπηρεσιών» αναφέρουν οι NYtimes. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα περιμένει έως ότου τελειώσει η προσωρινή αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών (shutdown) για να απευθύνει την καθιερωμένη ομιλία του προς το έθνος. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είχε δηλώσει χθες πως θα τον εμπόδιζε ούτως ή άλλος να απευθύνει την ομιλία του στη Βουλή. Για τον λόγο αυτό υπήρξε χθες έντονη φημολογία ότι ο Τραμπ θα απηύθυνε ομιλία είτε στο Οβάλ Γραφείο, ή στη Γερουσία ή ακόμα και στα σύνορα με το Μεξικό. Αλλά χθες το βράδυ ο ίδιος δήλωσε ότι δεν σκέφτεται κανένα άλλο μέρος «γιατί κανένα άλλο μερος δεν μπορεί να συγκριθεί με την ιστορία, την παράδοση αλλά και τη σημασία της Βουλής».
«Κρυφτό» σχολιάζει το BBC. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ήθελε να δώσει την ομιλία του «στην ώρα της και στο μέρος που συνήθως πραγματοποιείται». Θα μπορούσε βέβαια να απευθύνει ομιλία αλλά το Σύνταγμα δεν διευκρινίζει για το εαν ο πρόεδρος θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσει στο έθνος μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Το «μέρος» όμως που θα απευθυνθεί αυτή η ομιλία είναι αμφιλεγόμενο. Η κα Πελόζι έχει τον πλήρη έλεγχο της Βουλής. Ενώ τον προσκάλεσε να μιλήσει πριν από λίγες εβδομαδες η κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να επιτραπεί στον πρόεδρο να δώσει την ομιλία του θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Η κ Πελόζι είπε ότι δεν θα υποχωρήσει έως ότου ανασταλεί το shutdown και πως είναι η τελική της απόφαση. Πρόκειται για ένα «παιχνίδι ανηλίκων». Πάντως προς ώρας η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρούν τον Τραμπ υπεύθυνο για το αδιέξοδο.
Για Ελλάδα: Η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία με τη Μακεδονία και το νέο της όνομα ειναι προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ. Η συζήτηση θα ξεκινήσει το πρωί με τις γνωστές αντιπαραθέσεις. Άλλωστε το αποτέλεσμα της αποψινής αφορά όλα τα κόμματα ενόψει των επικείμενων εκλογών. Οι προβλέψεις για σήμερα είναι πως η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία- δεδομένων των συνθηκών – υπερ της Συμφωνίας, με περίπου 153 θετικές ψήφους από τους συνολικά 300 βουλευτές για τη συμφωνία του Τσίπρα. Η ελπίδα στις Βρυξέλλες και πέραν από την Ε.Ε είναι ότι οι Έλληνες βουλευτές θα φανούν γενναιόδωροι ώστε να επιτρέψουν στους γείτονές τους να αποκαλούν τη χώρα τους, Βόρεια Μακεδονία σχολιάζει το Politico.
Στη Βρετανία: Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των συνδικάτων για να συζητήσει τα επόμενα βήματα για το σχέδιό της για το Brexit. Η Μέι θα προσπαθήσει να βρει συμβιβασμό με τα συνδικάτα μετά την απόρριψη της συμφωνίας της την περασμένη εβδομάδα από τους βουλευτές. Αρκετοί όμως από τους εκπροσώπους των συνδικάτων τάσσονται υπερ της καθυστέρησης εξόδου της Βρετανίας απο την Ε.Ε και κάποιοι άλλοι στηρίζουν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, αναφέρει το BBC.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αναμένεται να δηλώσει σε εκπροσώπους ισχυρών βιομηχανιών οτι το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι ένα σπουδαίο μερος για τις επιχειρήσεις τους». Σε ομιλία που θα απευθύνει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός θα επιχειρήσει να διαβεβαιώσει πως η Βρετανία είναι «αποφασισμένη… να παραμείνει έτσι» αφού αποχωρήσει από την Ε.Ε. Η ομιλία του Χάμοντ θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Sony πως σχεδιάζει να μετακομίσει την ευρωπαϊκή της έδρα στην Ολλανδία από τη Βρετανία ώστε να αποφύγει τις επιπτώσεις του Brexit, αναφέρουν οι FT.
Σε αντιπαράθεση με εκατέρωθεν αιχμηρές αναφορές εξελίχθηκε η χθεσινή Ώρα του Πρωθυπουργού στο βρετανικό κοινοβούλιο αναφέρει η Telegraph. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγόρησε τον Κόρμπιν ότι συναντάται χωρίς προϋποθέσεις με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τον ΙΡΑ, αλλά αρνείται να συναντηθεί μαζί της για το Brexit, με τον ηγέτη των Εργατικών να ανταπαντά ότι η πόρτα του γραφείου της μπορεί να είναι ανοιχτή, αλλά «τα μυαλά εντός είναι ερμητικά κλειστά».
Η χθεσινή Ώρα του Πρωθυπουργού στο βρετανικό κοινοβούλιο στάθηκε η αφορμή για μία ακόμη κατά μέτωπο αντιπαράθεση των δύο ηγετών, αναδεικνύοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, που και συμφωνία θέλει, αλλά και που απορρίπτει αυτήν η οποία είναι διαθέσιμη. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν εκμεταλλεύτηκε τη χθεσινή Ώρα του Πρωθυπουργού, για να επαναλάβει την έκκλησή του προς τη Μέι να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, από την πλευρά της, επιτέθηκε στον Κόρμπιν, ο οποίος αρνείται να συναντηθεί μαζί της και να στηρίξει την προσπάθεια για διακομματική συναίνεση για το πώς η χώρα θα προχωρήσει μετά την πρόσφατη απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit, με πρωτοφανή πλειοψηφία 230 βουλευτών. «Ο αξιοσέβαστος κύριος θέλει να συναντιέται με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τον ΙΡΑ χωρίς προϋποθέσεις, αλλά δεν θέλει να με συναντήσει για συνομιλίες όσον αφορά το Brexit» είπε χαρακτηριστικά η Μέι. «Η πόρτα του γραφείου της είναι ενδεχομένως ανοικτή, αλλά τα μυαλά εντός είναι ερμητικά κλειστά» ανταπάντησε ο Κόρμπιν. Ο ηγέτης των Εργατικών υποστήριξε πως θα μπορούσε να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ της παραμονής στην τελωνειακή ένωση, η οποία υποστηρίζεται από τον επιχειρηματικό κόσμο και τα συνδικάτα, αλλά και ορισμένους βουλευτές των Συντηρητικών. «Γιατί να μην την υποστηρίξουμε;» αναρωτήθηκε. Η Μέι απάντησε ότι τελωνειακή ένωση σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να εξάγουν χωρίς να αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά εμπόδια και ότι η δική της προτεινόμενη συμφωνία την προβλέπει, επιτρέποντας παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει τη δική του εμπορική πολιτική.
Εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας την ερχόμενη Τρίτη, οι βουλευτές επιδίδονται στην κατάθεση τροπολογιών με στόχο να αποτρέψουν μία έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Μία από τις τροπολογίες που κατέθεσαν η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ και των Συντηρητικών Νικ Μπολ, που στοχεύει στο να αναλάβει το κοινοβούλιο τον έλεγχο και να εμποδίσει το Brexit χωρίς συμφωνία, έχει ήδη σημαντική υποστήριξη από τους βουλευτές, ενώ δεν αποκλείεται να λάβει και τη στήριξη του κόμματος των Εργατικών. Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον Μακντόνελ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ευαίσθητο» εν όψει της ψηφοφορίας της Τρίτης και έκρινε ότι είναι πολύ πιθανό το κόμμα του να επιλέξει να το στηρίξει επειδή η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον χρόνο.
Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε, πάντως, ότι το γεγονός πως η πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων είναι κατά του Brexit χωρίς συμφωνία, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σύμφωνα με το Politico. «Η προετοιμασία για το σενάριο της μη συμφωνίας είναι πιο σημαντική από ποτέ, αν και ακόμη ελπίζω πως μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο» είπε ο Μπαρνιέ, μιλώντας ενώπιον εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων στις Βρυξέλλες. «Σήμερα υπάρχουν δύο πιθανοί δρόμοι για την αποχώρηση από την Ε.Ε.: ο πρώτος είναι μία συντεταγμένη αποχώρηση με βάση τη συμφωνία την οποία οικοδομήσαμε βήμα βήμα με το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους 18 μήνες. Ο δεύτερος, μία άτακτη αποχώρηση, εγκαταλείποντας την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, ένα αποτυχημένο σενάριο και απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που αντιτίθεται στη μη συμφωνία» ανέφερε ο Μπαρνιέ, μιλώντας στα αγγλικά και όχι στη μητρική του γλώσσα τα γαλλικά, θέλοντας προφανώς οι πολιτικοί στη Βρετανία να δώσουν μεγαλύτερη βάση στα λεγόμενά του. «Η αντίθεση ωστόσο στη μη συμφωνία δεν θα σταματήσει τη μη συμφωνία από το να συμβεί στα τέλη Μαρτίου. Για να σταματήσει η μη συμφωνία, πρέπει να δημιουργηθεί μια άλλη πλειοψηφία» πρόσθεσε
Για Μακρόν – Σαλβίνι: Την αποδυνάμωση του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν στις επερχόμενες ευρωεκλογές εύχεται ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά στις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη. «Ο Μακρόν δεν μπορεί πλέον να είναι ο συνομιλητής μας» τόνισε ο Σαλβίνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στη RAI. «Η υποστήριξη που έχει είναι κάτω του 20%. Ελπίζω ότι ο γαλλικός λαός θα μπορέσει σύντομα να κάνει διαφορετικές επιλογές» πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Ρώμης επιδεινώθηκαν από πέρυσι που σχηματίστηκε στην Ιταλία κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα. Κυβέρνηση που έχει πολλές φορές βάλει στο στόχαστρο τον Μακρόν και το κόμμα του La Republique en Marche. Λογοδότησε για τον Ντι Μάιο Τη Δευτέρα η Ιταλίδα πρέσβης στο Παρίσι εκλήθη στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών μετά και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος κατηγόρησε το Παρίσι ότι «φτωχαίνει την Αφρική» και επιδεινώνει τη μεταναστευτική κρίση. Προχθές ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η Γαλλία δεν ενδιαφέρεται για τη σταθεροποίηση στη Λιβύη -η οποία μαστίζεται από τις συγκρούσεις και αποτελεί σημείο στο οποίο δραστηριοποιούνται τα λαθραία δίκτυα διακίνησης ανθρώπων που επιβιβάζουν τους μετανάστες σε επισφαλή πλεούμενα με προορισμό την Ευρώπη-, επειδή τα γαλλικά ενεργειακά συμφέροντα στη Λιβύη έρχονται σε σύγκρουση με αυτά της Ιταλίας στη χώρα αυτή
Για Πούτιν – Ερντογάν: Προσωπικό επίτευγμα του Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε χθες τη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο με κύριο θέμα τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, αναφέρει η Hurriyet. O Πούτιν εκθείασε το θετικό αντίκτυπο που έχουν οι τακτικές συναντήσεις των δύο ηγετών, δίνοντας έμφαση στην αύξηση του διμερούς εμπορίου τους δέκα μήνες του 2018 σε σχέση με ολόκληρο το 2017. «Πέρυσι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκε την Τουρκία αυξήθηκε κατά 30%, καταγράφοντας το ρεκόρ των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων. Δείχνει το πώς οι πολίτες των χωρών μας αντιλαμβάνονται την αλλαγή στις ρωσοτουρκικές σχέσεις και την ποιότητά τους» δήλωσε ο Πούτιν. «Κύριε πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, είναι σε μεγάλο βαθμό προσωπικό σου επίτευγμα, καθώς αφιέρωσες πολύ από το χρόνο σου σε αυτό» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επηρεάζει θετικά την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων στον στρατιωτικό, τον πολιτιστικό, τον εμπορικό, παρατηρείται ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Αναμφίβολα, η ανάπτυξη αυτή θα επηρεάσει εξαιρετικά θετικά την περιφερειακή ασφάλεια» δήλωσε ο Ερντογάν. «Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστανά πραγματοποιήσαμε τριμερείς συναντήσεις κορυφής τόσο στη Μόσχα όσο και στην Άγκυρα και την Τεχεράνη, και αυτό συμβάλλει στην εγγύηση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη