«Θα ήταν μέγιστο λάθος να παρασυρθούμε από μιαν αντίληψη ανώδυνου εφησυχασμού πως, δήθεν, ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού ανήκει στο παρελθόν», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
«Και μόνον η εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, μέσα στο 2017 και το 2018, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος και εξήγησε: «Οι εκλογικές αναμετρήσεις, κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ετών, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύουν ότι υπολείμματα του ναζισμού, διόλου ευκαταφρόνητα, ελλοχεύουν».
«Αυτά τα υπολείμματα», υπογράμμισε, «πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει, μέσα από πολιτικές οι οποίες υπερασπίζονται από τη μια πλευρά τον Ανθρωπισμό, τη Δημοκρατία και την Ελευθερία», αλλά και «από την άλλη πλευρά, μιαν οικονομική αντίληψη, η οποία περιθωριοποιεί την αδιέξοδη λιτότητα που προκαλεί τις μεγάλες ανισότητες και οδηγεί, νομοτελειακώς, στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση του Ανθρώπου, άρα στον κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού, λόγω απουσίας ενός στιβαρού κοινωνικού κράτους δικαίου».
«Η Ευρώπη, που υπήρξε η μήτρα της μεγάλης πολιτισμικής παράδοσης του Ανθρωπισμού, έχει όλα τα εχέγγυα, εφόσον τα συνοδεύει και η αναγκαία φρόνηση, να γίνει πλανητικού βεληνεκούς δύναμη υπεράσπισης της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, με έμφαση στον πυλώνα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Προς αυτή την κατεύθυνση -και συγκεκριμένα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, συνακόλουθα δε της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος- οφείλουμε να εργασθούμε όλοι μας, τιμώντας εμπράκτως την ιερή μνήμη όλων των Εβραίων, Ελλήνων και μη, θυμάτων του Ολοκαυτώματος», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Με αφορμή τον πρόσφατο βανδαλισμό του εβραϊκού νεκροταφείου που βρίσκεται στο ΑΠΘ, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: «Εμείς στην Ελλάδα όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες πρέπει να το βλέπουμε μπροστά μας. Το ζούμε. Το ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη προχθές μέσα αυτήν την απάνθρωπη, βάρβαρη πράξη ιεροσυλίας στο παλιό εβραϊκό κοιμητήριο, στο μνημείο. Τι συνειδήσεις άραγε είναι αυτές; Τι ανθρώπινα όντα είναι εκείνα τα οποία δεν διστάζουν τούτες τις ώρες υπεράσπισης της Δημοκρατίας, του ανθρώπου και του πολιτισμού να βανδαλίζουν, τι; Τη μνήμη; Δεν βανδαλίζουν μόνο τη μνήμη, βανδαλίζουν τον πολιτισμό μας, βανδαλίζουν τον άνθρωπο, αυτό έχουν ως στόχο και αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε. Δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, πρέπει να αντισταθούμε. Πρέπει να τους πούμε καθαρά όσοι πιστεύουμε στη Δημοκρατία: Δεν θα περάσουν αυτή τη φορά, γιατί αν περνούσαν, αυτό θα ήταν πια μοιραίο για τον πολιτισμό μας και το ξέρουμε όλοι».
«Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη λίκνο πολύτιμων διδαγμάτων για το μέλλον»
Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε η από αιώνων έδρα της μεγαλύτερης Εβραϊκής Κοινότητας της Διασποράς, μιας κοινότητας από τις αρχαιότερες στην Ευρώπη, «της Κοινότητας εκείνης, η οποία ήταν το εμβληματικό επίκεντρο του Σεφαραδικού Εβραϊσμού αλλά και τόπος άφατου Μαρτυρίου, εξαιτίας των ανήκουστων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, στη βάρβαρη περίοδο της ναζιστικής κατοχής».
«Ως εκ τούτου», τόνισε, «όλοι οι Έλληνες και όλος ο Ελληνισμός, καθώς και εγώ προσωπικώς, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θεωρούμε ότι εκπληρώνουμε στοιχειώδες χρέος έναντι των εν γένει Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ιδρύοντας στη Μαρτυρική Θεσσαλονίκη ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία του Ολοκαυτώματος παγκοσμίως, όπως προβλέπουν λεπτομερώς, ύστερα από σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση, οι διατάξεις του π.δ. 98/2017».
«Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργεί, προφανώς, και ως λίκνο πολύτιμων διδαγμάτων για το μέλλον», διαβεβαίωσε και εξήγησε: «Με την έννοια ότι, φυσικά μαζί με τ’ άλλα αντίστοιχα Μουσεία, ανά τον κόσμο, θα εκπέμπει, urbi et orbi, το εξής μήνυμα: Κάθε μέλος της παγκόσμιας κοινότητας έχει χρέος να θυμάται, για χάρη του ανθρώπου και της ανθρωπότητας, ότι το Ολοκαύτωμα είναι το χειρότερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που δεν πρέπει να επαναληφθεί, με κάθε κόστος».
«Το Ολοκαύτωμα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «σηματοδοτεί την απερίφραστη καταδίκη κάθε γενοκτονίας, όπου γης, κάτι που για εμάς, τους Έλληνες, προσλαμβάνει τεράστια σημασία, αφού έχουμε, ως λαός και ως έθνος, ζήσει την τραγωδία δύο γενοκτονιών: Της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας». «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να μην παραβλέπουμε ούτε να υποτιμούμε τα αίτια, που προκάλεσαν την πανανθρώπινη τραγωδία του Ολοκαυτώματος», πρόσθεσε και αναφέρθηκε ενδεικτικά στις σκέψεις ορισμένων μεγάλων διανοητών του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος αλλά και του παρόντος.
«Είναι πάντα επίκαιρη η συγκλονιστική μαρτυρία του Stefan Zweig […] ο οποίος δικαίως χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πρωτοπόρους της Ευρωπαϊκής Ιδέας», είπε διευκρινίζοντας ότι «ο Zweig προειδοποιούσε, με μεγάλη διορατικότητα ότι ο εγκληματικός εθνικισμός θα σκοτώσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, για τον οποίο θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι» και «μόνον η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση μπορεί να διασφαλίσει την Ειρήνη και να διαφυλάξει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την πρόοδό του, επέκεινα δε να επιφέρει την «αποτοξίνωση» από το δηλητήριο του εθνικισμού».
Πάντα επίκαιρο είναι και το εξαιρετικό βιβλίο του Mark Mazower «Η Σκοτεινή Ήπειρος», πρόσθεσε συμπεραίνοντας: «Στο βιβλίο αυτό ο Mark Mazower απέδειξε ότι, δυστυχώς, η Ευρώπη στον εικοστό αιώνα «δεν ήταν η φυσική πατρίδα της ελευθερίας και της δημοκρατίας όσο ένα εφιαλτικό εργαστήρι κοινωνικού και πολιτικού πειραματισμoύ». Με αποτέλεσμα, ως το 1940 τα δημοκρατικά ιδεώδη και η αξία της δημοκρατικής διακυβέρνησης να έχουν «υποχωρήσει» δραματικά στις συνειδήσεις αρκετών ευρωπαϊκών λαών, γεγονός που ευνόησε την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού στην εξουσία».