Search

Βενεζουέλα: κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Μαδούρο – Γκουαϊδό – Εμπλοκή ΕΕ – ΗΠΑ – Κίνας

475

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων, τον Χουάν Γκουαϊδό να ζητά από τις ένοπλες δυνάμεις να είναι σε ετοιμότητα και τον Νικολάς Μαδούρο να απαντά στις ΗΠΑ πως θα γίνει ένα νέο «Βιετνάμ».

«Είναι μια επιλογή που είναι στο τραπέζι» είπε σε συνέντευξή του στο CBS ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος σε μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση, αυξάνοντας την πίεση προς τον Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απάντησε δηλώνοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα φύγει από τον Λευκό Οίκο έχοντας «λερώσει τα χέρια του με αίμα» αν επιμείνει στην επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων, ο Μαδούρο κάλεσε τον Τραμπ να σεβαστεί τη Βενεζουέλα, ρωτώντας αν θέλει να «επαναλάβει ένα “Βιετνάμ” στη Λατινική Αμερική».

Στη συνέχεια ο Νικολάς Μαδούρο απευθύνθηκε και στον Χουάν Γκουαϊδό -ο οποίος ήδη αναγνωρίζεται ως πρόεδρος της Βενεζουέλας από τα περισσότερα κράτη- λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πληγώσει άλλο τη χώρα, πρέπει να σταματήσει αυτή την πραξικοπηματική στρατηγική».

Την ίδια στιγμή ο Γκουαϊδό, σε χθεσινή του συνέντευξη, κάλεσε εκ νέου τον Στρατό να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να συνδράμει και να σταθεί στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας. Παράλληλα προέτρεψε τους κατοίκους της Βενεζουέλας να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την ίδια στάση, κράτησε ένα 24ωρο νωρίτερα και η Ουάσιγκτον, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαΐδό.

Το τελεσίγραφο της Δύσης

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή έληξε η διορία που είχαν θέσει με τελεσίγραφό τους ηγέτες δυτικών κρατών, ζητώντας από τον Μαδούρο να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Ο Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο και προέβη στον ελιγμό να προτείνει τη διενέργεια βουλευτικών -και όχι προεδρικών, όπως του ζητούσαν- εκλογών.

Οι ηγέτες κρατών της δύσης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ισπανία, είχαν προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι θα αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον αντίπαλό του, Χουάν Γκουαϊδό, αν δεν προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

«Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας» τόνισε σχετικά, σε άλλη συνέντευξή του, ο Νικολάς Μαδούρο.

Άνοιγμα Γκουαϊδό στην Κίνα

Έκκληση στην Κίνα, έναν από τους πιο σημαντικούς διεθνείς εταίρους του καθεστώτος της Βενεζουέλας, απήθυνε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να σταματήσει το Πεκίνο να στηρίζει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Βρίσκοντας γόνιμο έδαφος σε μία δήλωση του Πεκίνου, σύμφωνα με την οποία η Κίνα «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Καράκας ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» και άρα προετοιμάζεται για ένα μέλλον χωρίς τον Μαδούρο, ο Γκουαϊδό τόνισε ότι είναι προς συμφέρον της να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της Βενεζουέλας.

«Ο Μαδούρο απομονώνεται καθημερινά και ενεργεί μόνος», τόνισε ο Γκουαϊδό σε συνέντευξή του στην «South China Morning Post», χαρακτηρίζοντας την Κίνα – τον μεγαλύτερο ξένο πιστωτή της Βενεζουέλας – «έναν θεμελιώδη παγκόσμιο παίκτη με τον οποίο θα ήθελε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της Βενεζουέλας».

Επισήμως, το Πεκίνο εξακολουθεί να στηρίζει τον Μαδούρο. Αφότου ωστόσο ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος στα τέλη Ιανουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας άφησε να εννοηθεί ότι η στήριξη αυτή δεν θα είναι παντοτινή.

«Ανεξάρτητα από την πορεία των πραγμάτων, η συνεργασία Κίνας – Βενεζουέλας, δεν θα πρέπει να υποτιμάται», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας την Παρασκευή, παραμονή των νέων μεγάλων διαδηλώσεων στο Καράκας το Σάββατο.

Εκτιμάται ότι η Κίνα έχει χορηγήσει στη Βενεζουέλα από το 2007 δάνειο ύψους 62 δισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει ππετρελαϊκές πηγές, συμβάσεις κατασκευαστικών έργων και κυρίως ένα γεωπολιτικό προβάδισμα σε μία περιοχή την οποία οι ΗΠΑ θεωρούσαν επί μακρόν «πίσω αυλή» τους, αναφέρει η «Guardian».

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και πλήθος χωρών της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον Γκουαϊδό. Στο πλευρό του Μαδούρο παραμένουν η Ρωσία και η Τουρκία.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *