Με μια λαμπρή εκδήλωση στο Αεροδρόμιο Αθηνών, η China Air αποχαιρέτησε τη χρονιά του Σκύλου και υποδέχθηκε τη χρονιά του Χοίρου, που συμβολίζει την Οικογένεια και το Σπίτι.
Η Πρωτοχρονιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα αλλά και την κινεζική διασπορά. Η ημερομηνία της δεν είναι σταθερή, λόγω του ότι το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό, και ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Φέτος γιορτάζεται στις 5 Φεβρουαρίου και οι απανταχού Κινέζοι εισέρχονται στο Έτος του Χοίρου ή το έτος 4716 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).
Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του νέου έτους, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Air China προσέφεραν σε εκδήλωση στο αεροδρόμιο μια γνωριμία με τον πολιτισμό, τη μουσική, το χορό και τις γεύσεις της Κίνας, ενώ, όπως ορίζει η κινεζική παράδοση, μοίρασαν δώρα στους αφικνούμενους και στους αναχωρούντες επιβάτες.
«Χαρούμενο γουρούνι»
Παράλληλα, οι επιβάτες της πτήσης είχαν την ευκαιρία να «βαφτίσουν» την κινεζική μασκότ του αεροδρομίου της Αθήνας. O «Lucky Zhu» («Zhū lèlè» – «Χαρούμενο Γουρούνι») δημιουργήθηκε ειδικά για τους εορτασμούς της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς και θα υποδέχεται, αλλά και θα αποχαιρετά τους επιβάτες από και προς την Κίνα καθόλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Εκ μέρους της Air China, o General Manager, Athens Office, Fan Heyun δήλωσε: «Το 2019 για τους Κινέζους είναι η χρονιά του Χρυσού Χοίρου. Πρόκειται για ένα από τα πιο ευοίωνα έτη ανάμεσα στα 12 του κινεζικού ζωδιακού κύκλου. Είμαστε χαρούμενοι που διαπιστώνουμε ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καταβάλλει διαρκώς μεγάλη προσπάθεια για να γίνεται το αεροδρόμιο της Αθήνας ολοένα και περισσότερο φιλικό για τους Κινέζους. Πιστεύω ότι όλοι οι Κινέζοι επισκέπτες θα αγαπήσουν αυτή την όμορφη έκπληξη και θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους, με το εορταστικό πνεύμα της κινεζικής πρωτοχρονιάς».
«Θερμές ευχές και τύχη σε όλους τους επισκέπτες της χώρας μας από την Κίνα» έδωσε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. «Θέλουμε κάθε στιγμή στο αεροδρόμιό μας να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας μια όμορφη και αξέχαστη εμπειρία. Σήμερα, μαζί με την Air China, τον εξαιρετικό αεροπορικό συνεργάτη μας, είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία τέτοια εμπειρία για τους Κινέζους επιβάτες μας και να τους ευχηθούμε η Χρονιά του Χοίρου να είναι γεμάτη από χαρούμενες στιγμές και πολλά ταξίδια στην Αθήνα».
Δώδεκα ζώα έχουν δώσει τα ονόματά τους
Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, μόλις 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος και Χοίρος). Ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με τα ονόματα των 12 αυτών ζώων, συνεπώς, κάθε 12 χρόνια, ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του.
Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε άνθρωπος έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά του ζώου της χρονιάς γέννησής του. Για παράδειγμα, όσοι έχουν γεννηθεί στο Έτος του Χοίρου θα είναι στη ζωή τους εσωστρεφείς, αγοραφοβικοί, με έντονη προσωπικότητα, διαβολική τύχη και πολλά λεφτά, καθώς ο χοίρος είναι το σύμβολο του πλούτου, στην κινέζικη κουλτούρα, ενώ οι γεννηθέντες τη χρονιά του Πετεινού θα είναι περήφανοι, ματαιόδοξοι, ειλικρινείς, τελειομανείς και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, αλλά δειλοί όταν αντιμετωπίζουν σημαντικές αλλαγές.
Οικογενειακή γιορτή
Η Κινεζική Πρωτοχρονιά είναι μία κατεξοχήν οικογενειακή γιορτή και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 1 δισεκατομμύριο μετακινήσεις, προκειμένου οι Κινέζοι να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Διαρκεί 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών (20 Φεβρουαρίου το 2019), ενώ μόνο οι τρεις πρώτες ημέρες είναι αργία για τους Κινέζους.
Στους κατοίκους της αχανούς χώρας συνιστάται να ρίξουν όσα περισσότερα πυροτεχνήματα μπορούν, κι αυτό διότι, σύμφωνα με την παράδοση, οι μεγάλοι κραδασμοί διώχνουν τα σατανικά πνεύματα. Σε πολλά μέρη της Κίνας, τις πρώτες δεκαπέντε μέρες των εορτών, δυνατοί θόρυβοι από τα πυροτεχνήματα ακούγονται κάθε βράδυ, με μερικούς να μην «χορταίνουν» και να ρίχνουν ακόμη και τη μέρα.
Χρώμα το κόκκινο – φρούτο το μανταρίνι
Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη. Το κέικ είναι προσφιλές δώρο, που συμβολίζει την πρόοδο, ενώ το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με βάση το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ το πιο δημοφιλές φρούτο είναι το μανταρίνι, το οποίο συμβολίζει την καλή τύχη.
Ό,τι έχει να κάνει με καθαριότητα (ξεσκόνισμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα κλπ.) πρέπει να γίνεται τα μεσάνυχτα του νέου έτους, για να «φύγει μαζί» με τη σκόνη όποια κακή τύχη υπήρχε κατά τη χρονιά που τελειώνει. Ακόμη, προτείνεται να πληρώνονται όλα τα χρέη πριν τη νέα χρονιά διότι υπάρχει η προκατάληψη πως εάν ένας χρόνος ξεκινήσει με απλήρωτους λογαριασμούς, έτσι θα τελειώσει.
«Απαγορεύονται» λούσιμο-κούρεμα και αγορές βιβλίων
Ο κινεζικός χαρακτήρας για τα μαλλιά είναι ο ίδιος με τον πρώτο χαρακτήρα της λέξης «κέρδος», οπότε πιστεύεται πως εάν κάποιος πλύνει ή κόψει τα μαλλιά του την πρώτη μέρα του Νέου Έτους θα είναι σαν να «ξεπλένει» και την περιουσία του ή σαν να μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες κέρδους.
Επίσης, τις δεκαπέντε μέρες μέχρι τη Γιορτή των Φαναριών οι Κινέζοι δεν αγοράζουν βιβλία Κι ο λόγος είναι απλός: Η κινεζική λέξη για το βιβλίο είναι «shū» και ακούγεται ακριβώς το ίδιο με τη λέξη που χρησιμοποιούν για το ρήμα «χάνω». Οπότε, η αγορά ενός βιβλίου ακριβώς μετά το νέο έτος θεωρείται οιωνός κακής τύχης. Συνεπώς και το βιβλίο ως δώρο δεν συνιστάται, αφού σημαίνει πως εύχεσαι κακή τύχη σε αυτόν που το δίνεις.
Οι επόμενοι εορτασμοί
2020: 25 Ιανουαρίου (Έτος του Ποντικού)
2021: 12 Φεβρουαρίου (Έτος του Βοδιού)
2022: 1 Φεβρουαρίου (Έτος της Τίγρης)
2023: 22 Ιανουαρίου (Έτος του Κουνελιού)
2024: 10 Φεβρουαρίου (Έτος του Δράκου)
2025: 29 Ιανουαρίου (Έτος του Φιδιού)
2026: 17 Φεβρουαρίου (Έτος του Τράγου)
Ισίδωρος Ρούσσος