Search

Η Άνγκελα Μέρκελ συναντάται με τους πρωθυπουργούς των χωρών Βίζεγκραντ

1221

Η Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, όπου θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς των χωρών της Ομάδας Βίζεγκραντ – της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι, της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, και της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Οι σχέσεις της Γερμανία με αυτά τα κράτη, ιδίως με την Ουγγαρία και την Πολωνία, είναι τεταμένες, κυρίως λόγω της επικριτικής στάσης που έχουν υιοθετήσει έναντι της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής της γερμανίδας καγκελαρίου.

Ψηλά στην ατζέντα των σημερινών συζητήσεων βρίσκονται, επίσης, οι οικονομικές σχέσεις και ζητήματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής.

 

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού

Η επίσκεψη έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η αφορμή για την πραγματοποίησή της είναι η 30η επέτειος από την Πτώση του Τείχους στις 9 Νοεμβρίου 1989 -η οποία θα γιορτάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους στη Γερμανία- δεδομένου ότι η πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε εκείνη την περίοδο στις χώρες Βίζεγκραντ συνέβαλε καθοριστικά στην ειρηνική Επανένωση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη της καγκελαρίου αποτελεί ένδειξη της “αναγνώρισης των ιστορικών επιτευγμάτων των λαών των κρατών της ομάδας Βίζεγκραντ”, δήλωσε ο Γκίντερ Κρίχμπαουμ, επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκων Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι “χωρίς το θάρρος των πολιτών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης το Σιδηρούν Παραπέτασμα και το Τείχος του Βερολίνου δεν θα είχαν πέσει”.

 

Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου 

Παράλληλα, ο Κρίχμπαουμ υπενθύμισε ότι τα κίνητρα εισόδου των κρατών της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης στην ΕΕ υπήρξαν διαφορετικά: στη Δυτική κίνητρο ήταν η προάσπιση της ειρήνης, στην Ανατολική, αντιθέτως, η απόκτηση ελευθερίας. “Η ΕΕ δεν σημαίνει μόνο ελευθερία, όμως”, επεσήμανε, “αλλά και σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου”, κάνοντας σαφή αναφορά, στις νομοθετικές παρεμβάσεις στην Ουγγαρία και την Πολωνία οι οποίες υπονομεύουν το κράτος δικαίου και έχουν προκαλέσει ευρωπαϊκές αντιδράσεις σε θεσμικό επίπεδο.

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο με ψήφισμά τους ζήτησαν να εκκινήσει η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εκκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2017 τη διαδικασία ενεργοποίησης του άρθρου 7 για την Πολωνία.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *