Search

Ψάρια «πολυτελείας» και… ασυνήθιστα της Βαρβακείου

1080

Όσο πλησιάζουμε προς τους ανοιξιάτικους μήνες και όσο ο καιρός θα ανοίγει, τόσο θα αυξάνεται και η ζήτηση του κόσμου για τα ψάρια της ιχθυαγοράς στη Βαρβάκειο, ενώ η αυξημένη ζήτηση θα φέρει και πτώση στις τιμές.

Μπορεί η πλειοψηφία των καταναλωτών να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε ψάρια όπως ο γαύρος, η σαρδέλα και η τσιπούρα, ωστόσο οι «λάτρεις» του ψαριού στρέφονται και σε πιο ακριβές λύσεις, στα λεγόμενα ψάρια πολυτελείας, καθώς και σε πιο… ασυνήθιστα.

Ένα από τα ψάρια πολυτελείας είναι και η σφυρίδα, η… αγαπημένη των επίσημων κρατικών δείπνων. Πρόκειται για ένα ψάρι που μπορεί να μαγειρευτεί με όλους τους τρόπους -γι΄ αυτό ίσως και η προτίμηση των υψηλά ιστάμενων προσώπων προς αυτή- και κοστίζει από 18 έως 24 ευρώ, ανάλογα πάντα με το μέγεθος.

Άλλο αντίστοιχο ψάρι είναι και η γνήσια γλώσσα. Γνήσια γιατί δεν είναι λίγα τα ψάρια που μοιάζουν με τη γλώσσα, ενώ υπάρχουν και άλλες κατηγορίες γλωσσών. Η συγκεκριμένη έχει γκρι χρώμα, ενώ άλλη, για παράδειγμα, μοιάζει σαν να έχει σχηματισμένα λουλούδια στο εξωτερικό της, γι’ αυτό και το «παρατσούκλι» της είναι χίπισσα. Η γνήσια γλώσσα κοστολογείται στα 28 ευρώ.

Πολύ γνωστό ψάρι και αρκετά «εμπορικό» είναι το λυθρίνι, το οποίο, μάλιστα, θεωρείται ως το πιο καθαρό. Η τιμή του ξεκινάει από τα 14 ευρώ και φτάνει, το μεγαλύτερο, στα 24.

Ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου σε αυτήν την κατηγορία ψαριών είναι και η σκορπίνα, η οποία αλιεύεται σε πολλές θάλασσες του Αιγαίου -πιο συχνά στη Σύρο, στο βόρειο τμήμα του νησιού- και η τιμή της ανέρχεται στα 20 ευρώ.

Όσον αφορά στα… ασυνήθιστα ψάρια, στη Βαρβάκειο μπορεί κανείς να βρει τα μουγκριά, τα οποία κοστίζουν από 6 έως 10 ευρώ και μπορούν να μαγειρευτούν τόσο βραστά, όσο και ψητά.

Έπειτα υπάρχουν τα χέλια, τα οποία αλιεύονται συνήθως από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Τα μικρά χέλια κοστολογούνται στα 9 ευρώ, φτάνοντας, το μεγαλύτερο, στα 18. Τέλος, ένα ψάρι με ενδιαφέρουσα ονομασία είναι ο Γερμανός, το οποίο (μάλλον) πήρε αυτήν την ονομασία επειδή εμφανίστηκε για πρώτη φορά την περίοδο της Κατοχής.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *