Οι αιτούντες άσυλο στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν θύματα εγκλημάτων μίσους από ό,τι στα δυτικά, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ερευνητές του Κέντρου Λάιμπνιτς για την Οικονομική Έρευνα της Ευρώπης (ZEW) μελέτησαν 1.155 περιστατικά τα οποία σημειώθηκαν την περίοδο 2013-2015. Διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από αυτά παρατηρούνται στο κρατίδιο της Σαξονίας, στα σύνορα της Δρέσδης -δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της- με την Τσεχία, με 9.76 επιθέσεις ανά 100 άτομα κατά την προαναφερθείσα περίοδο.
Ακολουθούν, η βορειοανατολική περιοχή του Ούκερμαρκ, στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου στα σύνορα με την Πολωνία, και η περιοχή Σάαλεκραϊς στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, κοντά στην Λειψία.
Και οι τρεις περιοχές βρίσκονται στο τμήμα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που κάποτε ήταν υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο ανέκαθεν είχε λιγότερους μετανάστες.
Σύμφωνα με την έρευνα, σε 118 περιοχές σε ολόκληρη την γερμανική επικράτεια δεν σημειώθηκε ούτε μία επίθεση. Εξ αυτών μόνο τέσσερις βρίσκονται σε ανατολικά κρατίδια.
Η εξοικείωση με τους μετανάστες η σημαντικότερη παράμετρος
Οι συγγραφείς της έρευνας επισημαίνουν ότι ο αριθμός των μεταναστών σε μία περιοχή δεν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για τα ποσοστά διάπραξης εγκλημάτων μίσους. Σημαντικότερο ρόλο παίζει η εμπειρία που έχουν οι κάτοικοι με την μετανάστευση.
Στα δυτικά κρατίδια της χώρας, οι κάτοικοι έχουν εδώ και χρόνια μεγαλύτερη εξοικείωση με τους αλλοδαπούς, όπως με τους οικονομικούς μετανάστες που ήρθαν από την Τουρκία την δεκαετία του 1960. Αυτή την στιγμή, οι Γερμανοί τουρκικής προέλευσης ανέρχονται σε 3.000.000 περίπου και αποτελούν την μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη.
Οι οικονομικές συνθήκες λιγότερο σημαντικές
Έναν ρόλο μικρότερης βαρύτητας παίζουν και οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με την έρευνα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα εγκλήματα μίσους εναντίον αλλοδαπών “κατά κύριο λόγο δεν έχουν οικονομικά κίνητρα”.
Αντί να επικεντρωθεί η ομοσπονδιακή και κρατιδιακή διοίκηση στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, πρέπει να καλλιεργηθεί στους κατοίκους αυτών των περιοχών το αίσθημα συμπόνιας έναντι των αιτούντων άσυλο.
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι επιθέσεις ρατσιστικού υποβάθρου είναι πιθανότερο να σημειωθούν σε περιοχές όπου αντίστοιχα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί κατά το παρελθόν και “οι ξενοφοβικές απόψεις φαίνεται ότι ενισχύονται”.
Σύμφωνε με τους ερευνητές του ZEW, στα εγκλήματα μίσους συγκαταλέγονται η ρητορική μίσους, τα γκράφιτι με ρατσιστικά μηνύματα, οι σωματικές επιθέσεις και οι εμπρησμοί.
Δομίνα Διαμαντοπούλου