Search

Αποκαλυπτική έρευνα: Πορτοφολάδες εξελιγμένης τεχνολογίας – Σε απόγνωση ανυποψίαστοι πολίτες

1297

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο η φαντασία περισσεύει στις οικονομικές απάτες.

Η νέα μόδα των «πορτοφολάδων» κινείται στον… αστερισμό της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, οι πολίτες στην συντριπτική πλειοψηφία τους αγνοούν την ύπαρξη των λεγόμενων και “high tech” πορτοφολάδων, όπως προκύπτει από την έρευνα του Αθήνα 9.84 στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στην πλειοψηφία τους δηλώνουν άγνοια για την ύπαρξη των “high tech” πορτοφολάδων εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους, ενώ κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, μας ρωτούσαν επίμονα εάν υπάρχει τρόπος να προστατευτούν.

Εκμεταλλεύονται τις συνθήκες συνωστισμού

Νέα κυκλώματα και σπείρες που δρουν κυρίως σε μικρούς χώρους που συνωστίζεται κόσμος, όπως για παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες της ασύρματης – bluetooth τεχνολογίας και των ανέπαφων συναλλαγών στα POS μηχανήματα για συναλλαγές κάτω των 25 ευρώ.

Εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες συνωστισμού, οι δράστες προσεγγίζουν τα θύματά τους συνήθως σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως το Μετρό και τα λεωφορεία, και πλησιάζουν τα POS σε τσάντες και τσέπες, όπου ελπίζουν να αντλήσουν, ηλεκτρονικά και ανέπαφα, μικροποσά έως 25 ευρώ για τα οποία δεν χρειάζεται πλέον pin κωδικός για την χρήση της κάρτας.

Τα χρήματα πηγαίνουν σε έναν λογαριασμό που έχει έδρα στο εξωτερικό, συνήθως σε χώρες εκτός Σένγκεν, δηλαδή « τρέχα-γύρευε» για να βρεις τους υπαίτιους. Η πιο απλή λύση είναι να έχεις συνδεδεμένο ηλεκτρονικά τον λογαριασμό σου με ένα σύστημα ειδοποίησης, όπου σε κάθε συναλλαγή σού έρχεται αμέσως είτε με μήνυμα «sms» στο κινητό σου, είτε με την λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Τότε, ο κάτοχος πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα την τράπεζα του και με τα στοιχεία του να δηλώσει ότι, δεν αναγνωρίζει την συγκεκριμένη συναλλαγή.

Η high tech τακτική των κλοπών

Οι επιτήδειοι πλησιάζουν το θύμα και αφαιρούν ανέπαφα από τις χρεωστικές κάρτες μικροποσά από τις κάρτες -πιστωτικές ή χρεωστικές- αρκεί να φέρουν αυτές τις μικροσκοπικές συσκευές σε απόσταση μικρότερη των τριών εκατοστών με το σημείο που βρίσκεται η κάρτα για να την χρεώσουν.

Οδηγίες στους ανυποψίαστους πολίτες

Οδηγίες για το πως μπορεί να προστατευτεί κάποιος από τη νέα μόδα να αποσπώνται ποσά από επιτήδειους με POS, οι οποίοι κάνουν ανέπαφη συναλλαγή με τις κάρτες που μπορεί να έχει κάποιος στην τσέπη ή στην τσάντα του δίνει ο Γιώργος Καβαλλιεράτος, σύμβουλος πληροφορικής και Γ.Γ. της Ένωσης Επαγγελματικών internet.

Ο κ. Καβαλιεράτος επισημαίνει ότι, εάν κάποιος ακολουθεί τις συμβουλές των τραπεζών για τις κάρτες, δηλαδή να μην δίνει την κάρτα σε τρίτο άτομο, να είναι παρών όταν γίνεται η συναλλαγή και να ελέγχει την απόδειξη, τότε δεν υπάρχει λόγος να φοβάται. Και αυτό δεδομένου ότι, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει -όπως τονίζει- η διαδικασία αμφισβήτησης της χρέωσης από το θύμα, μέσω της τράπεζας, μόλις συνειδητοποιήσει κάποια χρέωση που δεν αναγνωρίζει.

 

«Ενισχυμένα πορτοφόλια» παρέχουν πλήρη προστασία στους πολίτες

 

Στο βασικό ερώτημα για το εάν οι ειδικές μεταλλικές θήκες καρτών που πωλούνται πλέον σε αναγνωρισμένα καταστήματα πώλησης τσαντών και πορτοφολιών μπορούν να προσφέρουν προστασία στους κατόχους καρτών, ο κ. Καβαλιεράτος είναι θετικός στην απάντηση του: «Πράγματι υπάρχουν τέτοιοι ειδικοί «φάκελοι» τύπου ενισχυμένου πορτοφολιού, που προστατεύουν. Ωστόσο, αυτοί οι «φάκελοι» δεν είναι πρακτικοί, καθώς απαιτείται ολόκληρη διαδικασία για να τους βγάλεις και να βάλεις την κάρτα εκεί», αναφέρει.

Τα ειδικά εξαρτήματα

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι, «θα πρέπει να χρησιμοποιούμε εξαρτήματα αποκλεισμού «RFID» (ραδιοκύματα). Πρόκειται για ειδικές θήκες που μπαίνουν μέσα οι πιστωτικές κάρτες που έχουμε προμηθευτεί από τα τραπεζικά καταστήματα. Οι συγκεκριμένες θήκες έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τις συχνότητες του «RFID» με σκοπό να μη μπορεί να γίνει μία συναλλαγή χωρίς τη συγκατάθεση μας».

Η μόνη λύση για να αποφεύγουμε τέτοιου είδους κλοπές είναι να χρησιμοποιούμε αυτά τα εξαρτήματα τα οποία εμποδίζουν τα ραδιοκύματα από τον ανεπιθύμητο σαρωτή. Τέτοια αντικείμενα υπάρχουν στην αγορά. Πρόκειται για πορτοφόλια και μεμονωμένες θήκες και χρησιμοποιούνται μόνο για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Μέχρι στιγμής μόνο αυτά τα εξαρτήματα μπορούν να μας παρέχουν την απόλυτη προστασία. Το κόστος μόνο για τις κάρτες είναι περίπου στα 8 ευρώ. Τα πιο σύγχρονα πορτοφόλια που υπάρχουν κοστίζουν γύρω στα 70-120 ευρώ.

Η ΕΛΑΣ θα εκδώσει χρηστικές συμβουλές

Καθώς το φαινόμενο γίνεται όλο και πιο συχνό, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίζεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε δραστικές ενέργειες και συμβουλές προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρη Γερακαράκο, αρχικά το υπουργείο θα ξεκινήσει άμεσα συνεργασία με τις τράπεζες με σκοπό να ενημερώνεται πλέον υποχρεωτικά ο κάτοχος κάρτας με μήνυμα στο κινητό του για οποιαδήποτε ανέπαφη συναλλαγή, ώστε να μπορεί σε κάθε περίπτωση που δεν την αναγνωρίζει και να την ακυρώσει τηλεφωνικά.

Δεύτερον, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη -και ειδικότερα η Ελληνική Αστυνομία- ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες να εκδώσει χρηστικές συμβουλές προστασίας για τους κατόχους καρτών.

Ο πολίτης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο

Ο κ. Γερακαράκος αναφέρει ότι, μπορεί τεχνικά αυτές οι ηλεκτρονικές μεταφορές μπορεί να γίνονται, ωστόσο στη χώρα μας τα περιστατικά δεν είναι ακόμα πολλά.

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν έχει μόνον καλά όπως καταλαβαίνετε, έχει και τις αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητα του πολίτη», σημειώνει προσθέτοντας : «Μια από τις αρνητικές συνέπειες ενδεχομένως να είναι αυτή των «high tech πορτοφολάδων». Η Ελληνική Αστυνομία και σε αυτή την περίπτωση οφείλει και συμβάλλει, τόσο με μεθόδους πρόληψης, όσο και με αυτές της καταστολής, πλην όμως ο πολίτης και εδώ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως και στις περιπτώσεις των συμβατικών πορτοφολάδων, έτσι και με τους αντίστοιχους high tech, θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα προστασίας και ειδικότερα σε ζώνες αυξημένου κινδύνου».

Και καταλήγει λέγοντας ότι: «η εν αγνοία συναλλαγή με τα μηχανήματα POS, όπως γνωρίζετε από το ρεπορτάζ σας, για να ολοκληρωθεί ανέπαφα, το μηχάνημα θα πρέπει να βρίσκεται σε μια απόσταση 2-3 πόντων από την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Τούτο, καθιστά τη εν λόγω συναλλαγή δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη».

Λύση οι μεταλλικές θήκες

«Η λύση που σήμερα προκρίνεται από τους ειδικούς», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Γερακαράκος, είναι αυτή των θηκών που δεν επιτρέπουν την εκπομπή σημάτων προς τα προαναφερόμενα μηχανήματα, την ενεργοποίηση συγκεκριμένων συστημάτων ασφαλείας από τις Τράπεζες (π.χ. ειδοποίηση με sms στο κινητό μας όταν λάβει χώρα μια συναλλαγή με την κάρτα μας, κ.λπ.) ή τη μη μεταφορά των καρτών αυτών όταν βρισκόμαστε σε μέρη που μπορεί να πέσουμε θύματα high tech πορτοφολάδων. Σε περίπτωση δε, που τελικά κάποιος διαπιστώσει μια τέτοιου είδους πράξη, καλό είναι, να απευθυνθεί κατευθείαν τόσο στην τράπεζα για τυχόν ακύρωση της συναλλαγής όσο και στην Ελληνική Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών, δεδομένου ότι τα μηχανήματα αυτά είναι συνδεδεμένα με εγχώριους ή μη τραπεζικούς λογαριασμούς».

Κώστας Κορέλλης

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *