Μέχρι τις 25 Μαρτίου ή το αργότερο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για τις ελείψεις φαρμάκων.
Όλοι οι εμπλεκόμενο στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμακευτικών προϊόντων θα μπορούν να αναφέρουν τις ελλείψεις που υπάρχουν στη νέα εφαρμογή του ΕΟΦ, έτσι ώστε ο Οργανισμός να έχει μία πλήρη καθημερινή εικόνα του προβλήματος και να μπορεί να λαμβάνει άμεσα τις αποφάσεις του για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΦ, από την ελληνική αγορά λείπουν 50 φάρμακα διαφόρων παθήσεων, 23 νοσοκομειακά και 12 εμβόλια. Στον κατάλογο των ελλείψεων, αναφέρονται σκευάσματα για παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, μυοσκελετικά πρόβληματα, διάφορα αντιβιοτικά (τοπικά και μή), όπως και ορισμένα ψυχιατρικά φάρμακα και ανοσοσφαιρίνες.
Παράλληλα με το νέο σύστημα καταγραφής των ελλείψεων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, θα συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα δηλώσεων των ελλείψεων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές και όπως ανέφερε στο πρόσφατο συνέδριο Hellas Pharm, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ηλίας Γιαννόγλου 700 φάρμακα στην Ελλάδα έχουν χαμηλότερη τιμή από τη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης.
Πολλά από αυτά – είπε – εξάγονται ή αποσύρονται ως ασύμφορα και αντικαθίστανται από άλλα, πολύ ακριβότερα.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Μιχάλης Χειμώνας, είπε πως η μέση τιμή των πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι 0,91 ευρώ ανά χάπι, όταν η μέση ευρωπαϊκή τιμή είναι 2,1 ευρώ.
Παράλληλες εξαγωγές
Σύμφωνα με τον κ. Χειμώνα, ο ΕΟΦ καταγράφει “παράλληλες εξαγωγές” ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναφέρθηκε και στις εξαγωγές – “σκούπα”, οι οποίες ανέρχονται σε 380 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν το “μάζεμα” όλων των διαθέσιμων φαρμάκων από τα φαρμακεία.
Ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ σημείωσε πως τα φάρμακα αξίας κάτω των 5 ευρώ στην Ελλάδα αφορούν το 56% του όγκου των πωληθέντων.
Νίνα Κομνηνού