Συνεχίζεται έως αυτή την ώρα, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Brexit. Από τις 9 το βράδυ, οπότε και αποχώρησε από τη συνεδρίαση η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι από την αίθουσα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να συμφωνήσουν σε κάποια κοινά αποδεκτή χρονική παράταση για το Brexit.
Σύμφωνα με πληροφορίες,Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται σε διάσταση απόψεων ως προς την διάρκεια της παράτασης που θα πρέπει να δοθεί στη Βρετανία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ισχυρίζεται ότι μία παράταση έως τις 30 Ιουνίου δεν προσφέρει αρκετό χρόνο στους βρετανούς βουλευτές να βρουν μία ικανοποιητική πολιτική λύση και θεωρεί ότι θα πρέπει ο χρόνος παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, να επιμηκυνθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Από την άλλη, ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να είναι υπέρ μίας μικρής παράτασης, ίσως έως τις ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές. Ο κ. Μακρόν είπε ότι για μία μεγαλύτερη παράταση θα πρέπει να δοθεί μόνο υπό πολύ αυστηρότερους όρους και αυτή πιθανά να μην ξεπερνά τον Ιούνιο.
«Το σημαντικό είναι η όποια παράταση να μας δίνει το δικαίωμα να φύγουμε μόλις επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης και μέχρι τις 22 Μαΐου», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.
«Ο σκοπός αυτής της Συνόδου είναι να συμφωνήσουμε σε μια παράταση για να μας δοθεί επιπλέον χρόνος για να εγκριθεί η Συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αν και το αίτημά της είναι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, «το σημαντικό είναι η όποια παράταση να μας δίνει το δικαίωμα να φύγουμε μόλις επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης και μέχρι τις 22 Μαΐου».
Tην άποψη ότι η όποια παράταση πρέπει να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό εξέφρασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ κατά την είσοδό του στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός τελείωσε την τοποθέτηση της λίγο μετά 9 το βράδυ και ξεκίνησε η συνεδρίαση των 27 ηγετών της Ευρώπης για το τι θα προσφέρουν στην Βρετανία ως εναλλακτική.
Δείτε εδώ μέσω του theguardian LIVE την εξέλιξη σε Tweet
«Το σημαντικότερο είναι αυτή η παράταση να είναι χρήσιμη και να εξυπηρετεί ένα σκοπό. Ο κοινός μας σκοπός είναι να επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτή είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να διασφαλιστεί η συντεταγμένη αποχώρηση του Ην. Βασιλείου», είπε προσθέτοντας πως «τώρα εναποκείται στους ηγέτες να αποφασίσουν».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε ότι για την ίδια «είναι πολύ σημαντικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές», σημειώνοντας ότι «αυτό εγγυάται τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, όμως οποιαδήποτε απόφαση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή για ανάκληση του άρθρου 50 «θα πρέπει να ληφθεί από τον βρετανικό λαό».
Μακρόν: «Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο»
Μήνυμα ότι «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» σε ό,τι αφορά την μεγάλη παράταση για το Brexit, έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με τρεις «αρχές»: Η πρώτη αφορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να υπονομευθεί. Η δεύτερη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού να φύγει από την ΕΕ και η τρίτη είναι η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά του Ην. Βασιλείου. «Έχει δοθεί πολύς χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις «φήμες» για παράταση διαρκείας, σημείωσε: «Καμία μακροπρόθεσμη παράταση. Πρέπει να καταλάβουμε ποιος ο λόγος για μια τέτοια παράταση, ποιο είναι το πολιτικό πλάνο που τη δικαιολογεί, ποιες είναι οι σαφείς προτάσεις». «Τίποτα δεν είναι δεδομένο», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η ελληνική θέση
Την πρόταση για μια ευέλικτη παράταση του Brexit θα υποστηρίξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η ευέλικτη αυτή παράταση θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε εναντίον της παράτασης της διαδικασίας αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ πέραν της 30ής Ιουνίου
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες ότι εναντιώνεται στην παράταση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την
ΕΕ πέραν της 30ής Ιουνίου, διότι αυτή θα μπορούσε να υπονομεύσει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, δήλωσαν διπλωμάτες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες συζητείται η παραχώρηση στο Λονδίνο δεύτερης, πιο μακράς αναβολής του Brexit, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες ήδη τοποθετήθηκαν το πρώτο τρίωρο της συζήτησης, όμως οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισήμαιναν νωρίτερα πως οι διαπραγματεύσεις κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας.
Η Γαλλία τηρεί τη σκληρότερη στάση για το Μπρέξιτ στην ΕΕ· ορισμένοι διπλωμάτες από άλλα κράτη μέλη δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το γεγονός πως το Παρίσι προσθέτει κι άλλη αβεβαιότητα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Η «συμπεριφορά» των μελών της γαλλικής αντιπροσωπείας «είναι ενοχλητική, απλά παίρνουν προσποιητή στάση για να δείξουν πόσο σημαντικοί και ισχυροί είναι», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Από τη μια, λένε ότι το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία δεν είναι τόσο κακό, από την ζητούν βοήθεια από την ΕΕ για τον τομέα της αλιείας τους σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας. Είναι ή το ένα ή το άλλο», έκρινε.
Άλλος διπλωμάτης επισήμανε: «ο Μακρόν μόλις έκανε μια σθεναρή τοποθέτηση. Είπε πως οποιαδήποτε παράταση πέραν της 30ής Ιουνίου θα θέσει σε κίνδυνο την ΕΕ και ότι δεν πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτή».
«Βρίσκεται σε κάπως σχιζοφρενική κατάσταση. Το εσωτερικό [σ.σ. το γαλλικό] πολιτικό ακροατήριο απαιτεί να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Βρετανίας, για ιστορικούς λόγους. Από την άλλη, η Γαλλία θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα υποστούν το βαρύτερο πλήγμα σε περίπτωση Μπρέξιτ άνευ συμφωνίας. Θα περάσουν ώρες ώσπου να τον λογικέψουν» οι υπόλοιποι, είπε μια από τις πηγές.
Γενικότερα, οι ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι περισσότεροι ηγέτες τάσσονταν υπέρ της πιο μακράς παράτασης πριν ο Μακρόν πάρει τον λόγο και επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτή την απόφαση για την ΕΕ.
Παράταση της διαδικασίας ως τον Μάρτιο του 2020 πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν αναλογιζόμενοι την ιστορική και πολιτική τους ευθύνη
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν για το θέμα του Brexit αναλογιζόμενοι την ιστορική και πολιτική τους ευθύνη και όχι με βάση το θυμικό, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τοποθετούμενος νωρίτερα στη Σύνοδο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου· τάχθηκε υπέρ της πιο μακράς παράτασης της διαδικασίας του Brexit, μέχρι τον Μάρτιο του 2020.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την επιβολή ισχύος και υπήρξε πάντοτε πεδίο εξεύρεσης κοινού τόπου μέσα από συναινέσεις και ευελιξία, κατά τις ίδιες πηγές.
Μίλησε για ανάγκη «αποδραματοποίησης» του Brexit και παρατήρησε ότι υπάρχει μια πιεστική προθεσμία, οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τότε, θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα των οπαδών του Brexit και ίσως ακόμα και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Brexit, σημείωσε.
Στη συνέχεια έθεσε το ρητορικό ερώτημα ποιος είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να ενισχύσει η να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραβλέπεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου εκδηλώνεται τόσο μαζικό κίνημα υπέρ της ΕΕ, με έξι εκατομμύρια υπογραφές και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν, ενώ, αντιθέτως, σε πολλά κράτη μέλη υπάρχουν μόνο κινήματα εναντίον της ΕΕ.
Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σκεφτούν με πολιτικό και ιστορικό βάθος και να συμφωνήσουν σε πιο μακρόχρονη παράταση, συγκεκριμένα ως τον Μάρτιο του 2020.
Όπως εξήγησε, αυτή η παράταση θα σημάνει πως η Ευρώπη θα μπορέσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα σημαντικά ζητήματα της ΕΕ, όπως η νέα ηγεσία στα θεσμικά όργανα, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η διεύρυνση κ.ά..
Πηγή: theguardian.com