Search
Μ. Αλέξανδρος

Ο Μέγας Αλέξανδρος της Αθήνας χωρίς μιλιταριστικό συμβολισμό

1537

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που φιλοτεχνήθηκε πριν από 47 χρόνια από τον γλύπτη Γιάννη Παππά, πραγματοποίησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας.

Μ. Αλέξανδρος

«Είμαι πολύ περήφανος, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, «που εκπληρώνουμε, επιτέλους, την υποχρέωση που είχε αναλάβει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο δήμος Αθηναίων. Τοποθετούμε ένα έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας που φιλοτεχνήθηκε από τον κορυφαίο γλύπτη Γιάννη Παππά. Είναι ένα έργο για το οποίο ο ίδιος ο γλύπτης διεξήγαγε επί χρόνια έρευνα για να καταλήξει σε έναν ανδριάντα χωρίς μιλιταριστικό συμβολισμό καθώς αναπαριστά τον Μεγάλο Αλέξανδρο όχι ως στρατηλάτη αλλά ως έφηβο. Σήμερα, αφού ξεπεράσαμε τη γραφειοκρατία και άλλα εμπόδια και σε πολύ στενή συνεργασία με τον Αλέξανδρο Παππά, τον γιο του γλύπτη, τον οποίο ευχαριστώ για την υπομονή και την πολύτιμη βοήθεια, σε λίγο θα κάνουμε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος».

«Η έρευνα του Γιάννη Παππά ξεκίνησε το 1941 και το έργο ολοκληρώθηκε το 1972 σημειώνει ο Αλέξανδρος Παππάς, γιος του γλύπτη και πρόεδρος της επιτροπής του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά του Μουσείου Μπενάκη. «Πρωτοπαρουσιάστηκε το έργο στο κοινό 20 χρόνια μετά στην Εθνική Πινακοθήκη. Τότε αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και κατόπιν δωρήθηκε στον δήμο Αθηναίων για να τοποθετηθεί στην πρωτεύουσα. Σήμερα 15 χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα μου ολοκληρώνεται η πορεία του αγάλματος».

Για μια σημαντική στιγμή για την Αθήνα έκανε λόγο ο  αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής Γιώργος Αποστολόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84. «Η μεγαλύτερη, ίσως, μορφή της ελληνικής ιστορίας κοσμεί το κέντρο της πόλης» τόνισε.

Η σχεδίαση του βάθρου, η συνολική διαμόρφωση του χώρου, αλλά και η επιλογή της θέσης, έγιναν από τον αρχιτέκτονα Παντελή Νικολακόπουλο, τακτικό συνεργάτη του Γιάννη Παππά. Η στατική μελέτη του σκελετού του βάθρου έγινε από τους μηχανικούς Χρήστο Γκολογιάννη και Γιάννη Παπαγεωργίου, ενώ η κατασκευή του από τους Μιχάλη Τεριακίδη και Στέφανο Διασυνό. Η συντήρηση και ανάταξη του γύψινου πρωτοτύπου έγιναν από τους συντηρητές Βασίλη Μαρκάκη και ChristineHollinetz. Η χύτευση έγινε από τους εξαιρετικούς χαλκοχύτες Βασίλη και Νίκο Καπαρό.

Η τοποθέτηση είναι προσφορά του Μουσείου Μπενάκη / Εργαστηρίου Γιάννη Παππά στην πόλη της Αθήνας.

Μ. Αλέξανδρος

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *