Τις προτάσεις τους για την διαχείριση των στερεών απορριμάτων , την πολιτική προστασία αλλά και την κοινωνική πολιτική παρουσίασαν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Αττικής στο «Στρογγυλό Τραπέζι» που διοργάνωσε ο Αθήνα 9.84 ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Για να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός στην αποκομιδή απορριμμάτων υπεύθυνη δεν είναι η περιφερειακή αρχή αλλά οι 66 Δήμοι. Ποτέ δεν είχαμε σοβαρή διαχείριση απορριμμάτων στην πατρίδα μας», τόνισε η νυν και εκ νέου υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνει ο Αθήνα 9.84 ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Εμείς το 2014 όταν αναλάβαμε κάναμε το αυτονόητο, προσπαθήσαμε να καλύψουμε το χαμένο χρόνο. Να έχουμε έναν περιφερειακός σχεδιασμό που δεν είναι της Δούρου ή της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά βάση των ευρωπαϊκών επιταγών. Αυτός ο σχεδιασμός ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2016, είναι μέρος του εθνικού σχεδιασμού και επειδή ακριβώς σέβεται τις ευρωπαϊκές επιταγές έχει βρεθεί και η αντίστοιχη χρηματοδότηση» σημείωσε η κ. Δούρου για να προσθέσει «Ποτέ δεν είχαμε σοβαρή διαχείριση απορριμμάτων στην πατρίδα μας. Θα πρέπει να επιδοθούν και αυτοί (Δήμοι) να κυνηγήσουν τον χρόνο και να παρουσιάσουν μία διαφορετική αντιμετώπιση πέρα από το να μαζεύουν τα σκουπίδια, να τα στέλνουν στη Φυλή και να τα θάβουν. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά υπάρχουν και εξαιρετικά παραδείγματα δημάρχων, οι οποίοι αντιδρούν με εξαιρετικά αντανακλαστικά, επ’ ωφελεία και του δημοσίου συμφέροντος και του περιβάλλοντος».
Για παρωχημένο μοντέλο διαχείρισης στερεών αποβλήτων έκανε λόγο ο Γιάννης Σγουρός. Όπως τόνισε η κυβέρνηση και οι Δήμοι απέτυχαν να βρουν μία λύση, η οποία θα αφορούσε σε ανακύκλωση και αξιολόγηση και δεν θα ήταν θάψιμο, όπως γίνεται σήμερα στη Φυλή. «Απέτυχε και η κυβέρνηση και οι Δήμοι να βρουν μία λύση, η οποία θα ήταν ανακύκλωση, αξιολόγηση και δεν θα ήταν θάψιμο, όπως γίνεται σήμερα στη Φυλή, από όλους τους Δήμους. Έχουμε ένα παρωχημένο μοντέλο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Σκάβουμε τα βουνά μας και θάβουμε τα σκουπίδια, αυτό είναι το μοντέλο αυτή τη στιγμή και είμαστε από τους τελευταίους στην Ευρώπη. Δε θα πιάσουμε τους στόχους του 2020 που βάζει η ΕΕ και θα υπάρξει ένα μεγάλο πρόβλημα» τόνισε ο κ. Σγουρός και πρότεινε α.Επαναξιολόγηση του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων) από μηδενική βάση, β. Διάλογο σε μηδενική βάση, χοροθετήσεις και για το Γραμματικό, γ. τεχνική συνδρομή σε Δήμους για απορρόφηση κονδυλίων και τιμολογιακή πολιτική προς τους Δήμους που δίνουν κίνητρο στην ανακύκλωση.
Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση λέει ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων, τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης, προσθέτοντας ότι πρέπει να κλείσει οριστικά ο χώρος της Φυλής. «Πρέπει να πούμε ποιος θα κάνει την διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό είναι κύριο κεντρικό πολιτικό πρόβλημα και γι’αυτό πρέπει να απαντήσουμε με σαφήνεια. Το ΚΚΕ και η λαϊκή συσπείρωση απαντάει με σαφήνεια. Λέμε ότι πρέπει να είναι ενιαίος κρατικός φορέας δημοσίων έργων, ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους, θα είναι προς όφελος του εργαζόμενου και το δεύτερο ερώτημα πως θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων. Εμείς εδώ λέμε ανακύκλωση και ήπια ανακύκλωση στην πηγή. Αυτή τη στιγμή ποιος θα την κάνει; το ιδιωτικό μονοπώλιο; Αν ήταν να την κάνει θα την είχε κάνει και σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστική ο κ. Πρωτούλης.
Για την Πολιτική Προστασία
«Στην Μάνδρα και στο Μάτι έγινε κακός υπολογισμός εκ των προτέρων. Οι συνάδερφοι οι οποίοι αναλαμβάνουν, δεν είχαν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταστάσεις . Νόμιζαν ότι με ένα πάτημα του κουμπιού, με μία κουβέντα, με μία πολιτική δήλωση θα λυθεί το πρόβλημα. Δεν λύνεται το πρόβλημα. Και τώρα σε λίγες μέρες που ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος πάλι θα έχουμε προβλήματα» τόνισε ο Γιάννης Σγουρός.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Πρωτούλης ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη μαζί με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων Νίκο Σοφιανό, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για την αντιπυρική προστασία και το τι έχει γίνει αυτή τη χρονιά, προκειμένου -όπως είπε- «να μην έχουμε ξανά λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, έναν οικισμό εν έτει 2018 να αποτεφρώνεται ολοσχερώς». «Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός πολιτικής προστασίας για περιοχές στις οποίες υπάρχουν κοντά ή βρίσκονται σε δασικά οικοσυστήματα; Δεν υπάρχει. Αυτό πρέπει να το ακούσει ο κόσμος. Στην καταστροφή στο Μάτι, είδαμε στην πλήρη διάστασή του την ανυπαρξία του κράτους. Για ολόκληρη την ανατολική Αττική δεν υπάρχει ένα νοσοκομείο, υπήρχε ένα κέντρο Υγείας, το οποίο χρησίμευσε μόνο σας σταθμός μεταφόρτωσης εγκαυματιών. Δεν υπήρχε υποδομή ούτε για να πάρουν το αίμα του κόσμου, που πήγε στις μονάδες αιμοδοσίας για να δώσει αίμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτούλης.
«Υπάρχουν τέτοιες παγίδες θανάτου (Μάτι) τουλάχιστον 20, εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής» τόνισε η Ρένα Δούρου, η οποία επικαλέστηκε το άρθρο 63 του νόμου 249 του 2014, το οποίο αναφέρει: Την ευθύνη και των επιχειρησιακό σχεδιασμό της καταστολής πυρκαγιών και την παροχή συνδρομής για την διάσωση ατόμων έχει το πυροσβεστικό σώμα. «Η κοινή λογική λέει ότι μία επιχείρηση τέτοια δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια του Νομάρχη – Περιφερειάρχη» πρόσθεσε.
Newsroom Αθήνα 9.84