Μόδα ή συγκεκριμένη στόχευση και ένα… νέο άθλημα; Ο λόγος για το γυναικείο ποδόσφαιρο και την ολοένα αυξανόμενη εξάπλωσή του στον κόσμο.
Στο «Wanda Metropolitano» και στην αναμέτρηση Ατλέτικο Μαδρίτης- Μπαρτσελόνα για το γυναικείο πρωτάθλημα Ισπανίας κόπηκαν 60.739 εισιτήρια, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ παγκοσμίως!
Στο αγωνιστικό μάλιστα μέρος, η Μπαρτσελόνα κέρδισε με 2-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης και μείωσε την διαφορά στους τρεις βαθμούς ενώ απέμεναν έξι αγωνιστικές για το πρωτάθλημα.
Η επίδοση αυτή αποτελεί ρεκόρ για αγώνα γυναικείου ποδοσφαίρου, ενώ το απόλυτο ρεκόρ το κατέχει ο αγώνας ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα στο «Rose Bowl» της Πασαντίνα, στην Καλιφόρνια και είχαν διατεθεί 90.185 εισιτήρια.
Ηταν ένα παραπάνω από ευχάριστο σοκ, δεδομένου ότι δεν επρόκειτο για έναν τελικό, ή ένα ματς που έκρινε τον τίτλο του πρωταθλητή. Κι αυτός ήταν λόγος για να προκαλεί τεράστια εντύπωση το 60.739, που έγινε παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα πρωταθλήματος ποδοσφαίρου γυναικών.
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 24 Μαρτίου στο Allianz Stadium του Τορίνο συγκεντρώθηκαν 39.000 ποδοσφαιρόφιλοι για να παρακολουθήσουν το Γιουβέντους – Φιορεντίνα, στο πρώτο παιχνίδι των γυναικών, το οποίο δημιούργησε ιταλικό ρεκόρ προσέλευσης για αγώνα γυναικών.
Πριν από μερικές μέρες, στον αγώνα της Λιόν με την Παρί Σεν Ζερμέν, που έκρινε τον τίτλο και βρήκε νικήτρια τη Λιόν, που είναι η Ρεάλ των γυναικών, δεδομένου ότι έχει κατακτήσει τρεις σερί φορές το Champions League, παρακολούθησαν 25.907 θεατές. Νέο ρεκόρ Γαλλίας στην προσέλευση σε αγώνα γυναικών.
Η UEFA, που προσπαθεί πάντα να ανακαλύπτει νέες αγορές και στοχευμένα κοινά, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εν δυνάμει «καταναλωτές» έχει υποσχεθεί αύξηση κατά 50% στην χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου γυναικών από το 2020 με όραμα να γίνει το ποδόσφαιρο το μεγαλύτερο σπορ των γυναικών.
Διαθέτει περίπου 3 εκατ. ευρώ επιπλέον ετησίως σε πρότζεκτς που αφορούν το ποδόσφαιρο γυναικών, καλύπτοντας τη χρηματοδότηση από τα έσοδα του Euro ανδρών. Γιατί όμως όλα αυτά; Διότι οι γυναίκες βρίσκουν διέξοδο σε ένα δημοφιλές άθλημα το οποίο προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις και τους δίνει τη δυνατότητα να αγωνιστούν, να διεκδικήσουν, να συνεργαστούν, να σκοράρουν, να αστοχήσουν.
Μεταξύ… συγγενών και φίλων
Και στην Ελλάδα; Υπάρχει ελληνικό πρωτάθλημα το οποίο ωστόσο διεξάγεται… μεταξύ συγγενών και φίλων.
Ξεκίνησε το 1986 αλλά μέχρι το 1989 το πρωτάθλημα ήταν ανεπίσημο και το διοργάνωναν τα ίδια τα σωματεία που αγωνίζονταν σε αυτό. Την περίοδο 1989-90 η ΕΠΟ δημιούργησε Επιτροπή Γυναικείου Ποδοσφαίρου, η οποία ανέλαβε να διοργανώσει το πρωτάθλημα. Η πρώτη διοργάνωση της ΕΠΟ, ονομάστηκε δοκιμαστική και η ομοσπονδία δεν την αναγνώρισε ως επίσημη.
Το πρωτάθλημα υπήρξε ενιαίο ως το 2003, όμως από το 2004 άρχισε να διεξάγεται σε 2 φάσεις. Στην Α΄ φάση οι ομάδες ήταν χωρισμένες σε 2 ομίλους με βάση γεωγραφικά κριτήρια (Βόρειος & Νότιος όμιλος). Οι καλύτερες ομάδες κάθε ομίλου (ο αριθμός διέφερε ανά περίοδο) περνούσαν στην τελική φάση, όπου διεξάγονταν διπλές νοκ άουτ αναμετρήσεις ή ένας όμιλος με δύο γύρους.
Την περίοδο 2010-2011, το πρωτάθλημα έγινε ενιαίο, με τη συμμετοχή 13 ομάδων, οι οποίες μειώθηκαν σε δέκα κατά την επόμενη περίοδο και παρέμειναν ως την περίοδο 2016-17. Από την περίοδο 2017-18 συμμετέχουν δώδεκα ομάδες.
Πολυνίκης του θεσμού είναι η ομάδα του ΠΑΟΚ με 14 τίτλους, ενώ επίσης κατέχει και το ρεκόρ των 8 συνεχόμενων κατακτήσεων. Το πρώτο πρωτάθλημα το κατέκτησε η Ολυμπιάδα Θεσσαλονίκης, ενώ φέτος τον τίτλο πήρε ο «Δικέφαλος του Βορρά».
Σαφώς και είναι δύσκολο να βρεθούν 60 χιλιάδες φίλαθλοι να παρακολουθήσουν αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος γυναικών, αλλά φαίνεται πως η «σπίθα» έχει ανάψει στον κόσμο και η… φωτιά δεν θα αργήσει να περάσει και τα σύνορά μας.
Ανδρέας Χανιάς