Search
bullying

Σοκ από την αυτοκτονία του 14χρονου στην Αργυρούπολη – Εντολή για κατεπείγουσα προκαρκτική εξέταση

2460

Θλίψη και προβληματισμό προκαλεί η αυτοκτονία 14χρονου αγοριού στην Αργυρούπολη. Σύμφωνα με σημειώματα που άφησε, δεχόταν bullying από συμμαθητές του στο σχολείο, ενώ κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανηλίκων δεν αποκλείεται να ζητήσουν πρόσβαση στο τηλέφωνό του και στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να διαπιστώσουν εάν είχε επικοινωνία με τα έξι άτομα που κατονομάζει.

Εντολή Εισαγγελέα για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση έδωσε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος για την υπόθεση του 15χρονου μαθητή ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του, στην Αργυρούπολη, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ο κ. Ζαγοραίος ανέθεσε τη διενέργεια της έρευνας στην εισαγγελέα ανηλίκων η οποία αναμένεται να αρχίσει την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην αυτοχειρία το 15χρονο παιδί, καταλογίζοντας τυχόν ποινικές ευθύνες.

Όπως έχει γίνει γνωστό οι λόγοι που οδήγησαν το 15χρονο που μόλις τελείωσε την Α’ Λυκείου, να δώσει τέλος στη ζωή του, φαίνεται ότι συνδέονται με το bullying που δεχόταν στο σχολείο, από έξι συμμαθητές τους, τους οποίους κατονομάζει, σε σημείωμα που άφησε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Με κατέστρεψαν. Καταστρέψτε τους».

Χρ. Μαυράκη στον Αθήνα 9.84:  Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την οποιαδήποτε μεταστροφή της διάθεσης του παιδιού

«Υπάρχει πάντα μια προαναγγελία σ’ένα θλιβερό συμβάν. Δεν μπορεί ένα παιδί να ξυπνήσει και να πεί «εγώ θα δώσω τέλος στη ζωή μου», θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί κάποια πολύ τραυματικά συμβάντα τα οποία οι γονείς θα πρέπει και να μπορούν να διακρίνουν και να μπορούν να αφουγκραστούν».

Αυτό δήλωσε η Χρυσούλα Μαυράκη, παιδοψυχολόγος, μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και την Ελευθερία Κουμάντου, με αφορμή την αυτοκτονία 14χρονου στην Αργυρούπολη, που συνοδεύτηκε από καταγγελίες για bullying.

Αναφερόμενη στα συμπτώματα που καλούνται οι γονείς ν’αναγνωρίσουν στο παιδί τους και να χτυπήσει «συναγερμός», η κ. Μαυράκη τόνισε: «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την οποιαδήποτε μεταστροφή της διάθεσης του παιδιού. Αν έχω ένα χαρούμενο παιδί και ξαφνικά το βλέπω να κλείνεται στον εαυτό του ή να γίνεται μοναχικό και να μη θέλει κοινωνικές δραστηριότητες, αυτό θα πρέπει να με προβληματίσει. Ένα παιδί που μου μιλούσε και μου ανέφερε διάφορα περιστατικά από την καθημερινότητά του, τη σχολική και την εξωσχολική, που δεν μου μιλάει πια και επιμέρους μένει σιωπηλό και αποκρύπτει τι συμβαίνει μέσα στη μέρα, θα πρέπει να με προβληματίσει. Ένα παιδί το οποίο αποφεύγει να συμμετέχει σε δραστηριότητες εξωσχολικές και να πηγαίνει στο σχολείο με απροθυμία θα πρέπει να ενθαρρύνεται από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να μιλάει για το bullying, μ’έναν άλλο στόχο που θα τον βοηθήσει ν’ανοιχτεί και να μιλήσει. Όχι για να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα -γιατί αυτό πολλές φορές μπλοκάρει τα παιδιά για να αναφέρουν αυτά που τραβάνε- αλλά ν’αναδειχθεί πως αυτός που έχει μεγαλύτερη ανάγκη είναι ο θύτης. Έτσι θα βοηθηθούν οι ίδιοι γιατί ένα ισορροπημένο παιδί δεν έχει λόγο να βασανίζει τα υπόλοιπα άτομα και να τα κάνει να νιώθουν δυστυχισμένα».

Η κ. Μαυράκη πρόσθεσε πως παρά τις προσπάθειες και της πολιτείας το bullying εκφράζεται ως σύμπτωμα αρκετά αυξημένο: «Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πλέον φως στην υπόθεση, τα περιστατικά αυξάνονται αντί να μειώνονται. Κι εκεί ενοχοποιούμε τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν. Σε μια κοινωνία που σήμερα έχει εθιστεί στη βία και έχει αποευαισθητοποιηθεί. Τη βλέπουν τη βία παντού, στην καθημερινότητα τους, μέσα από τα παιχνίδια τα οποία παίζουν. Τα ίδια είναι πολύ θυμωμένα γιατί δεν ζουν κατά φύση. Μ’ένα αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα, πιέσεις να είναι αποδοτικότερα σε αυτό που κάνουν, χωρίς φίλους και διεξόδους σε καθημερινό παιχνίδι, κλεισμένα και μόνο μέσω του υπολογιστή να προλαβαίνουν να επικοινωνήσουν. Όλο αυτό το κουβαλάνε και δυστυχώς το βγάζουν με τον πιο λανθασμένο τρόπο σε κάποιο άλλο παιδί που εισπράττει το θυμό τους».

Newsroom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *